Djurens Rätt
04 July 2016

Många argument för att förbjuda vilda djur på cirkus

Djurens Rätts första seminarium under Almedalsveckan 2016 handlade om djur på cirkus och arrangerades tillsammans med Djurskyddet Sverige under måndagsförmiddagen.

Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom inledde med att berätta om Djurens Rätts kampanj #IntePåCirkus, men kampanj för ett förbud mot vilda djur på cirkus som slog alla rekord och samlade in mer än 155 000 namnunderskrifter som nu har överlämnats till regeringen.

Enligt Camilla Björkbom finns det just nu tre skäl att förbjuda vilda djur på cirkus, varav det första är för djurens skull - flera instanser har uttalat sig om att djur, och särskilt vilda djur, inte lever ett bra liv på cirkusar. Det andra skälet är opinionen - i samband med seminariet presenterade Djurens Rätt en ny opinionsundersökning som visar att 3 av 4 svenskar - en ökning med 8 procentenheter på bara ett år - är för ett förbud mot vilda djur på cirkus. Och det sista är att tiden är inne: flera andra länder runt om i världen inför förbud, flera cirkusar slutar själva med vilda djur (med motiveringen att publiken inte längre vill se det), det finns inte längre några elefanter och sjölejon på cirkusar i Sverige och det finns redan ett förslag om förbud av just elefanter och sjölejon i den djurskyddslagsutredning som har gjorts. Tiden är inne.

Emma Brunberg, sakkunnig på Djurskyddet Sverige, tog vid och redogjorde för varför inte djur ska finnas på cirkus. Hon inledde med att säga att både Djurens Rätt och Djurskyddet Sverige inte vill se några djur alls på cirkus men att det just nu är vilda djur som är målsättningen i det politiska arbete. Och med vilda djur menas icke-domesticerade djur, där t.ex. elefanter, sjölejon och zebror ingår. Elefanter kan vara mer eller mindre tama, men domesticerade är de inte, konstaterade Emma Brunberg och redogjorde för alla de skäl som finns för att elefanter inte mår bra av att liv på cirkus. I det vilda går t.ex. elefanter 3-4 km per dag, men de sitter eller står aldrig på bakbenen. På cirkus hålls de i små tillfälliga inhägnader och utsätts för ständiga transporter och uppbrott.

Sist ut på seminariet var Torsten Jakobsson, veterinär med lång erfarenhet från flera länsstyrelser och myndigheter, senast som länsveterinär i Stockholms län. Han redogjorde för Sveriges Veterinärförbunds inställning, som är att inga djur bör förekomma på cirkus, vilket också är vad deras remissvar till djurskyddslagsutredningen sa.

- Regeringen bör överväga förbud mot djur på cirkus. Det är allmän uppfattning inom veterinärkåren, sa Torsten Jakobsson.

Han redogjorde för den historiska bakgrunden till den djurskyddslag som vi har idag och vad den säger om cirkus - där han, och Veterinärförbundet, skulle vilja se en omvänd lista jämfört med vi har idag. Idag reglerar föreskrifterna vilka djur som inte får hållas på cirkus, om vi ska ha djur på cirkus så menade Torsten Jakobsson att det vore bättre med en lista som reglerade vilka djur som fick hållas på cirkus och att alla andra är undantagna.

Föreläsningen avslutades med en diskussionsstund, där de bl.a. kommuners möjlighet att förbjuda cirkusar med djur diskuterades, och där rättsläget konstaterades vara osäkert, samt en publikfråga om varför vilda djur tillåts på cirkusar när djurskyddslagen säger att djur ska kunna bete sig naturligt. Med den frågan hängande i luften avslutades ett lyckat seminarium under Almedalsveckan.

En sammanställning från seminariet kommer nu att skickas till Näringsdepartementet inför arbetet med den nya djurskyddslagen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: