Hönan eller ägget?

Just nu lever runt 7,5 miljoner hönor i Sveriges äggfabriker. Av dem hålls ungefär 17 % hela sina liv i burar, resten hålls "frigående" i stora stallar. Av dem får ungefär en femtedel komma ut på sommaren. Resterande hålls inomhus året om.

Djurens Rätt arbetar för att djur ska ses som individer som existerar för sin egen skull - hönor är inga äggmaskiner! Vi vänder oss därför emot all äggproduktion. Men för de hönor som idag utnyttjas i äggindustrin är det sämsta alternativet att hållas i bur. De så kallade frigående systemen har också allvarliga problem, men det finns större potential att förbättra de frigående systemen än burarna. Därför arbetar vi för ett stopp för all buräggsförsäljning.

Tre av fyra ägg som värps av hönor i Sverige säljs som hela ägg till konsumenter. Resten går till restauranger och storkök, eller till produktindustrin. Det betyder att butikskedjorna, som är länken mellan äggindustrin och konsumenterna, har en mycket viktig roll att fylla. Vår kampanj har därför riktat in sig på att få bort buräggen från butikshyllorna.

Sedan Djurens Rätt inledde kampanjen 2008 har mycket hänt! Butikskedjorna Hemköp, Willys, PrisXtra, Coop och Lidl har tagit bort buräggen helt. Mindre kedjor som Netto och City Gross säljer dem fortfarande. ICA har ingen central policy mot burägg, men har slutat distribuera dem via sitt centrallager. När vi inledde vår kampanj 2008 var 29 % av äggen från centrallagret burägg. Idag är den siffran 4 %. De flesta ICA-butiker säljer inte burägg men det finns de som fortfarande gör det.