Djurens Rätt Lund polisanmäler vanvård av fåglar i Stadsparken

I lördags kväll (27/2) polisanmälde en representant från Djurens Rätt Lund den inhägnad med fåglar som finns i stadsparken. Detta efter att en fågel hittats död på golvet i inhägnaden.

Lund

Eftersom det inte är första företeelsen och tidigare anmälningar till Länsstyrelsen inte gett resultat föll valet på att denna gång anmäla till polisen.

- Vi ser oerhört allvarligt på situationen för fåglarna som hålls i inhägnade i Stadsparken. Jag har sett bilder och studerat de utlåtanden och handlingar som finns kring det hela och är både förvånad och oroad över att kommunen låtit det gå såhär långt, säger Camilla Bergvall, ordförande för Djurens Rätt Lund.

Ansvarig för fågelanläggningen har ingen utbildning i djurvård av aktuellt djurslag, trots att detta är ett krav i jordbruksverkets föreskrifter för djurparker. Alla djurparker ska också ha en veterinär knuten till sig för att besöka anläggningen minst en gång i kvartalet, vilket inte har följts.

Ett veterinärbesök ägde rum efter en anmälan till länsstyrelsen i februari 2016. Innan detta hade inget besök ägt rum sedan sommaren 2015.

Anmälan i februari gällde bland annat att fåglar suttit ihopkurade på smutsigt golv och sett sjuka/apatiska ut. En fågel hade även irriterad hud och fjäderfattig bringa, rödhet och svullnad kring kloak vilket kan tyda på sjukdom. Vid ett annat tillfälle, i februari 2014 dog en av fåglarna en timme innan ett planerat veterinärbesök. I veterinärens journal finns tecken på att det redan då kan ha rört sig om vanvård. Fågeln var sjuk och hade omhändertagits av en person från Djurens Rätt Lund. I fågelns journal kan följande veterinärutlåtande läsas. (Veterinärgruppen i Tygelsjö)

”Inkommer i rigor mortis. Unge med juvenil vaxhud. Kraftigt avmagrad med intorkad spillning runt kloaken: smal spillning av den typ som ses vid otillräckligt/obefintligt foderintag. Saknar samtliga stjärtfjädrar, men har normala vingpennor. Låter på mattes beskrivning som undulathägnet ej sköts på ett bra sätt, kan rent av röra sig om vanvård efter hur det idag beskrivits. Rekommenderat att de skall kontakta länsveterinären för en kontroll map vanvård.”

Sidansvarig: Moa Richter Hagert
Publicerad: 2 mars 2016   Uppdaterad: 6 mars 2016
Läs mer om: , , Lund