• Ohyggligt djurplågeri bakom angorapäls. Foto: PETA
    Foto: PETA
    Bild 1 av 1

Ohyggligt djurplågeri bakom angora

Djurrättsorganisationen PETA har avslöjat hur angorakaniner plågas i Kina för sin päls. Djurens Rätt uppmanar alla konsumenter och handlare i Sverige att bojkotta angoraull.

Mer om denna händelse

PETA Asia har smygfilmat den ohyggliga grymhet som angorakaniner utsätts för i Kina. Angorakaniner har en päls som endast består av underull och som växer oavbrutet. I Sverige klipps de var tredje månad, och de finns mellan 50 och 75 uppfödare, som vanligen håller kaninerna ensamma för att minimera risken för skador på pälsen.

PETA-filmen avslöjar ett hänsynslöst utnyttjande av kaninerna. Pälsen slits bort för hand från kaninerna, så att de skriker av smärta. Sedan lämnas de ensamma och chockade i små smutsiga burar, tills pälsen vuxit ut igen tre månader senare. Då slits pälsen av igen. Så tvingas kaninerna leva i upp till fem år, innan de anses uttjänta och dödas. En hel del av den här kinesiska angoraullen kan hamna i EU-länder.

– Även angorakläder som säljs i Sverige kan ha inneburit ett svårt lidande för kaniner. Det är oerhört svårt att veta vad som döljer sig bakom eventuella märkningar. Djurens Rätt uppmanar därför svenska konsumenter att inte köpa någon angoraull alls, säger Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom.

Senaste nytt

Här kan du se PETA:s film, vi varnar dock för mycket obehagliga scener.

–  Det är i princip omöjligt att kontrollera exakt varifrån angoraullen i olika plagg kommer. Som konsument gäller det att kolla på etiketten för att kontrollera att plagget inte innehåller angoraull eftersom det inte alltid syns tydligt. Det bästa för konsumenterna är att även andra butiker följer Acnes exempel genom att ta bort angoraullen från sina hyllor, säger Camilla Björkbom.

Angora klassas inte som päls utan som en typ av ull enligt kriterierna för Djurens Rätts pälsfria lista.

Många har hört av sig till Djurens Rätt och vill bidra med sin insats.

Detta kan du göra

  • Skicka mail till klädföretag och fråga hur de ställer sig till användning av angoraull, dun, fjädrar och läder. Se listan över företag som redan har agerat och tagit ställning. Ställ gärna även frågor till företagen på deras sidor på Facebook.
  • Köp inte kläder gjorda av material som kommer från djur och uppmana dina vänner och bekanta att göra detsamma.
  • Skriv ut affischer och sätt upp så mycket du kan. I högerspalten här bredvid, under rubriken "Dokument" finns en affisch för nedladdning och utskrift. Du kan även kika in på våra materialsidor.
  • Skriv insändare, hämta gärna inspiration från vår hemsida.
  • Sprid information om medlemskap i Djurens Rätt eller varför inte ge bort ett medlemskap i julklapp!
  • Dela bilder och länkar som Djurens Rätt sprider på Facebook, Twitter och Instagram.

Sidansvarig: Peter Nilsson
Publicerad: 23 november 2013   Uppdaterad: 11 mars 2015
Läs mer om: ,