• Fjädrarna som används i påskris kommer ofta från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA.
    Fjädrarna som används i påskris kommer ofta från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA.
    Bild 1 av 1

Helsingborg väljer pynt utan fjädrar i år

Djurens Rätt Helsingborg-Höganäs välkomnar Helsingborgs stads beslut att pynta utan fjädrar som kommer från fåglar.

Helsingborg

”Fjädrar anamma – nu blir det andra rosetter", skriver Helsingborgs stad i ett pressmeddelande där de berättar att de inte kommer sätta några fjädrar i påskriset i år. Varför de valt detta och hur påskrisen istället ska se ut berättar de den 15 mars vid terasstrapporna där alla är välkomna att titta på hur risen ska utsmyckas. 

Djurens Rätt Helsingborg-Höganäs välkomnar beslutet och tycker att det är ett jättebra initiativ.

- Fjädrar kommer från fåglar som vanligtvis plockats på sina fjädrar levande, vilket orsakar en enorm smärta! Därför är vi jätteglada över att Helsingborgs kommun äntligen har förstått vikten av djurens lidande och valt att inte pynta med fjädrar i år! En stor seger för fåglarna, säger Annie Slatter som är ordförande i Djurens Rätt Helsingborg-Höganäs.

Fjädrarna som används i påskris kan komma från fåglar på två sätt. Antingen plockas de från levande djur eller så är det en biprodukt från slakt. Många av fåglarna har slaktas utomlands som i USA eller i Kina. Kalkonindustrin medför ett stort lidande för djuren som föds upp och slaktas. Fåglarna utsätts för aggressiv avel så att de bli så pass stora att de inte kan föröka sig själva utan måste insemineras. De lever ofta inomhus samt lider av fot- och benskador på grund av miljön och för att de har så tunga kroppar.

Förra veckan meddelade Lunds kommun att de skippar fjädrarna efter en uppmärksammad kampanj av Djurens Rätt Lund. Även i Luleå blir det fritt från fjädrar meddelar ATL.

Sidansvarig: Camilla Bergvall
Publicerad: 14 mars 2016   Uppdaterad: 14 mars 2016
Läs mer om: Helsingborg