Joe Labero plågade fisk i TV

Den senaste tiden har Djurens Rätt uppmärksammat flera fall av djurplågeri i svensk TV. Bland annat avlivningen av en tupp och en höna i TV4:s Robinson, behandlingen av djuren i TV4:s Fångarna på Fortet och fiskar som hölls i glas som en bordsdekoration, även det på TV4.

Det senaste tillskottet är ett inslag i SVT:s Go'kväll, som sändes den 22 oktober. Där medverkar trollkarlen Joe Labero och "trollar fram" en fisk, och för en gång skull så ser man hur tricket går till. Guldfisken levereras bakom ryggen på Joe Labero, insvept i en handduk, och hålls sedan i artistens hand innan den släpps ner i en liten tillbringare.

Fiskar i fångenskap omfattas av djurskyddslagen och ska skyddas från onödigt lidande. Fiskar kan inte andas i luft, och deras fjäll är mycket känsliga för beröring. Det som Joe Labero utsätter denna fisk för är därför klart i strid mot djurskyddslagen, och det är mycket olämpligt att SVT visar det.

Inslaget börjar 38 minuter in i programmet, som finns på SVT Play. Ytterligare ett exempel på mycket olämplig djurhantering från Joe Labero finns i det här klippet från TV4 Play.

Sidansvarig: Peter Nilsson
Publicerad: 15 november 2011   Uppdaterad: 9 februari 2012
Läs mer om: