• Pälsdjursfarmsförbud i Europa
    Pälsdjursfarmsförbud i Europa
    Bild 1 av 1

Nederländska domen mot pälsdjursfarmning prejudikat för Europa

Den historiska nederländska domen om att upprätthålla det etiskt grundade pälsdjursfarmsförbudet finns nu tillgänglig på engelska i sin helhet. Domen sätter ett prejudikat för övriga Europa.

Det språk som används i domen - som finns att läsa här - är entydigt; allmänhetens intresse av ett förbud väger tyngre än det ekonomiska intresset hos pälsdjursfarmarna. Domen säger att nederländska minkfarmare är tillräckligt kompenserade för sina ekonomiska förluster av utfasningsperioden på 11 år och av de kompletterande åtgärderna i den nya lagen. Nederländerna är idag världens fjärde största minkpälsproducerande land. Sex miljoner minkar om året föds upp och dödas för sin päls på 160 minkfarmer över hela landet.

Det etiska argumentet mot djuruppfödning för päls har tidigare fått flera europeiska länder, bland annat Storbritannien (2000), Österrike (2004) och nu senast den belgiska regionen Vallonien (2015), att förbjuda pälsdjursfarmning helt. Förbudet mot pälsdjursfarmning debatteras i fler och fler av EU:s medlemsländer, och står särskilt högt på den politiska dagordningen i Belgien och Tyskland just nu. En längre nyhet finns på engelska på Fur Free Alliance's hemsida här

Citat från domen: "Det kan inte ha undgått minkfarmarnas uppmärksamhet att bärandet av päls och hållande av djur för pälsproduktion har ansetts vara oetiskt av en stor del av det nederländska samhället under lång tid."

Sidansvarig: Cecilia Mille
Publicerad: 18 februari 2016   Uppdaterad: 21 februari 2016
Läs mer om: ,

Relaterat Innehåll