8
sätt att
lägga
av med
Ägg
Alla älskar
Pannkakor
(utan ägg!)
  • 7,5 dl växtmjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk sojamjöl
  • 1 msk maizena
  • 3 msk rapsolja
  • Salt
  • Fett att steka i
  • Blanda alla ingredienser i en skål och vispa till en fin smet.
  • Smaka av med salt så att det blir lagom och vispa i olja.
  • Hetta upp en stekpanna och lägg i lite matfett för varje pannakaka du steker.
Ihopskramlatd
Ägg Tofu
  • 1 halv lök
  • 1 paket tofu
  • Salt
  • Kryddor & örter
  • Hacka och bryn löken.
  • Smula ner tofun.
  • Salta efter behag och krydda med dina favoritkryddor.
Trollbunden!
Burgarbindemedel utan ägg
  • 400 g sojafärs
  • 1 msk sojasås
  • 1 dl glutenmjöl
  • 1 tsk var av lök-, vitlök-, senaps- & paprikapulver
  • Salt & peppar
  • Rör ihop samtliga ingredienser.
  • Forma burgare.
  • Stek gyllenbruna i rapsolja.

  • Här binder glutenmjölet. Andra vanliga bindemedel är tex: ströbröd, havregryn eller mosad potatis.
Pajen som är
här för att stanna
  • 200 g tofu
  • 1 ¾ dl kikärtsmjöl
  • ca 3 dl vatten
  • 1 tsk buljongpulver eller salt
  • peppar
  • Mixa ihop allt till en slät blandning.
  • Häll smeten över grönsaker i ett förgräddat pajskal.
  • Grädda i ugnen cirka 25 min tills pajen stannat och fått lite färg.

  • Pajskal hittar du här.
Stopp och belägg!
Vem lägger våra ägg?
Den röda djungelhönan är ursprunget till de vi kallar tamhönor. Djungelhönan finns fortfarande kvar i södra delen av Asien, men de är inte lika de hönor vi är vana vid. Avling har fokuserat på äggläggning och idag har hönans kropp svårt att hänga med. På knapparna här under kan du se hur stor yta hönorna har och hur många ägg de lägger.

Utrymme per höna
ägg per år
Gör ditt eget ägg istället!
  • 1 ½ dl grädde
  • ½ dl olja
  • 1 msk agar agar pulver
  • 200g hård tofu
  • ½ tsk svart salt
  • knivsudd gul färg

  • 2 ½ dl grädde
  • 400 g silkestofu
  • 1-2 tsk svart salt
  • 2 msk agar agar
  • Koka upp grädde och olja med agar. Mosa ner tofu, salt och gul färg.
  • Koka någon minut och låt sedan kallna.

  • Blanda grädde, tofu och svart salt efter smak. Vispa ner agar agar.
  • Tofun blir slät när du vispar. Koka upp allt så att agaren lösar sig.

  • Häll upp smeten i omgångar i en bra form. Tex s.k. "jello molds".
Cupcakes!
  • ½ dl växtmjölk
  • 1 tsk vinäger
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 msk vanillinsocker
  • 1 krm salt
  • ½ dl olja
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • Blanda mjölken med vinäger.
  • Blanda vetemjöl, majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat, vanillinsocker och salt.
  • Vispa ihop socker, olja, mjölkblandningen. Vänd ner de torra ingredienserna och vattnet.
  • Vispa smeten slät, fyll formarna till 2/3. Grädda i mitten av ugnen, 175 °C i 14-17 min.
  • Testa med en provsticka, fastnar ingen smet så är de klara.
  • Toppa dina muffins med sockerpasta.
Kanelbullar!
Med äggfria Penseldrag!
  • 200 g margarin
  • 5 dl växtmjölk
  • 1 paket jäst för söta degar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 15-17 dl vetemjöl

  • Fyllning
  • 150 g margarin
  • 1,5 dl socker
  • Kanel & Pärlsocker
  • Sojamjölk
  • Smält margarinet, häll i mjölken, värm till 37 °C.
  • Smula ner jästen i vätskan. Rör ner salt och socker.
  • Tillsätt mjöl, arbeta fram en mjuk och smidig deg. Jäs i 45 min.
  • När det jäst: kavla ut degen, bre på margarin, socker och kanel.
  • Rulla degen och skär upp 30 bitar. Jäs under duk i 20 min.
  • Pensla med sojamjölk, strö över pärlsocker. In i ugnen 10-15 min.
Heltokiga
Maränger!
  • ¾ dl kikärtsspad
  • ⅓ krm vinsyra
  • 1 dl strösocker
  • Vispa kikärtsspad med vinsyra så att det blir fluffigt.
  • Vispa ner sockret en matsked i taget under vispning.
  • Vispa tills du kan hålla bunken upp och ner utan spill.
  • Grädda i ugnen, 100 °C i 60 min.
  • Stäng av ugnen, men låt marängerna stå där tills de svalnat.
Var en hjälte!
Vem har inte drömt om att vara en hjälte som räddar de i nöd? Att vara snäll mot de som har det svårt eller hjälpa någon som är svag. Ibland är det inte svårt.
Du är 1,5 år. Du föddes utan någon mamma. Det första du minns är att du åker på ett rullband och plötsligt tar två plasthandskar alla dina bröder. Du har aldrig sett dem igen. När du var fyra månader gammal hände något, du värpte ditt första ägg! Men du började värpa nästan ett ägg om dagen. Det var ingen enkel bedrift. För varje ägg du lade behövde du kalcium och massvis med energi. Du åt så mycket du kunde, men din mat klarade inte av att ge dig allt. Med tiden har därför dina ben blivit svagare och svagare. Du trängs med en massa andra som dig, vissa är dina vänner, men de flesta känner du inte, en del är till och med elaka och biter dig. Idag, 1,5 år gammal, värper du inte lika mycket, idag så kommer plasthandskarna igen. Idag kommer dem för dig.
Ibland är förändring inte en piska utan en morot. Genom att byta ut ett ägg i taget ges inte dina pengar till att fortsätta denna behandlingen av hönan. Hennes ägg dyker upp i allt möjligt, ibland kan det vara värt att läsa innehållsförteckningen och tänka på hur hon har det. Men hur ska vi göra en förändring?
Du vet faktiskt redan. Du har precis läst 8 superenkla recept som många förknippar med ägg, fast utan ägg! Verkade det svårt? Det är det inte, prova så får du se. Det är dags att ta ditt hjältemod och våga vägra ägg. Hönan kan inte säga tack, men om hon kunnat är jag säker på att hon hade det.
Animering av Justin Chan