Hoppa till huvudinnehåll
Demonstranter utanför EU-kommissionen med 1 miljon namnunderskrifter mot de långa djurtransporterna

StopTheTrucks

Kampanjen StopTheTrucks uppmanar branschen och den svenska regeringen att agera mot Europas långa djurtransporter. Det krävs en revision av EU:s lagstiftning för djurtransporter, krafttag mot den höga dödligheten under transport och ett stopp för exporten av levande djur.

Den 21 september deltog Djurens Rätt i en överlämning av mer än 1 miljon namnunderskrifter mot Europas långa och plågsamma djurtransporter. Av de insamlade namnen, som lämnades över i Bryssel till EU-kommissionär Vytenis Andriukaitis i, kom drygt 140 000 från Sverige! Här kan du läsa mer om överlämningen

STORT TACK till alla som skrev under uppropet #StoptheTrucks - tillsammans gör vi skillnad!

Det här kan du göra

Bli medlem i Djurens Rätt! Gör vår röst för djuren starkare och bidra till arbetet för en bättre värld. Du hittar information om medlemskap på www.djurensratt.se/stod-oss.

Skicka ett mail till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på [email protected] och uppmana honom att prioritera arbetet mot Europas långa djurtransporter! Du behöver inte skriva mycket mer än så.

Hör av dig till Sveriges EU-parlamentariker och uppmana dem att prioritera arbetet mot långa djurtransporter. Du hittar parlamentarikerna och deras kontaktuppgifter på EU-parlamentets hemsida.

Välj bort djuren från tallriken! Det effektivaste sättet att stoppa transporterna är att inte längre äta upp djuren. Beställ vårt kostnadsfria inspirationsmagasin Välj vego! på www.djurensratt.se/valj-vego eller genom att sms:a ordet VEGO till 72 120.

Ytterligare läsning

Djurens Rätt anser att transporttiden måste begränsas till max åtta timmar för däggdjur och fyra timmar för fjäderfän. Även i Sverige orsakas allvarliga djurskyddsproblem av transporterna. Varje år dör omkring 200 000 djur, de flesta kycklingar och hönor, i samband med transporter till slakt i Sverige. Djurens Rätt vill se skärpta nationella regler med en maximal transporttid på fyra timmar för kycklingar och hönor på väg till slakt. Det, i kombination med mekaniskt ventilerade fordon, skulle kunna minska dödligheten avsevärt.

Förra året exporterades dagligen över 15 000 fåglar från Sverige för att antingen födas upp eller slaktas i ett annat land. De senaste fem åren har drygt 70 000 grisar och nötdjur exporterats till andra länder. Så fort Sveriges gränser har passerats gäller inte längre den nationella tidsgränsen på max åtta timmar, utan djuren kan transporteras betydligt längre.

– Vi uppmanar regeringen att driva på ytterligare för att nya internationella regler ska bli verklighet. Samt att ta krafttag för att minska den höga dödligheten i samband med djurtransporter på de svenska vägarna. Därtill behövs en branschöverenskommelse för att stoppa exporten av levande djur till andra länder, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem