Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Att tänka på om du ska adoptera ett djur

En person pussar på en grå katt med blå ögon
Foto KDdesignphoto/Shutterstock

Om du funderar på att utöka din familj med en katt, hund eller något annat djur, vänd dig då till någon omplaceringsverksamhet eller ett djurhärbärge.

Hur arbetar olika omplacerare?

Eftersom förhållandena kan variera mycket, är det viktigt att du som vill adoptera ett djur själv skaffar dig en uppfattning om hur olika omplacerare arbetar och hur de skiljer sig från varandra.

En del omplacerare hjälper enbart en djurart medan andra har möjligheter att hjälpa djur av flera arter. Vissa verksamheter jobbar bara lokalt medan andra arbetar över ett större område och kanske till och med rikstäckande. De olika verksamheterna har också sin egen ideologi. Vissa hjälper djur enligt "No kill-policyn", som innebär att inga friska djur ska avlivas – en ideologi som Djurens Rätt helt delar. Vi anser givetvis att det är angeläget att samtliga djurhärbärgen uppfyller djurskyddslagen och att de har de tillstånd som krävs för verksamheten de bedriver.

När du tar hand om ett djur från ett djurhärbärge bör du ha en direkt personlig kontakt med "hjälparna" på härbärget. Se till att du får all information skriftligen. Vilka krav ställer de på dig och vilka krav kan du ställa på härbärget? Djurens Rätt anser att man ska skriva ett överlåtelseavtal när ett djur adopteras, där alla förpliktelser och överenskommelser tydligt framgår. Vad är det som gäller? Blir du exempelvis ägare till djuret eller är du vårdnadshavare under en viss tid? Det är en juridisk aspekt som är viktig att ta reda på.

Vad vet jag om det här djuret?

Innan du tar in en ny familjemedlem kan det vara klokt att läsa på om den djurart du bestämt dig för. Har du den kunskap du behöver för att ge just det här djuret ett bra liv? Det finns organisationer för många olika djurslag och du hittar mycket information på internet. Du kan kontakta olika organisationer och få mer information om djurens behov, beteenden och hur man bör ta hand om dem. Det finns också mycket litteratur om djur som du kan läsa.

Något som är viktigt att tänka på är dessutom att vissa hemlösa djur kan vara traumatiserade av svåra upplevelser och därmed kan ha särskilda behov för att må bra och känna sig trygga. Försök att få så mycket information som möjligt om hur djuret har levt och vilket lidande det kan ha utsatts för, som vanvård, långvarig svält eller misshandel.

Ekonomi och ID-registrering

Har du ekonomiska förutsättningar för att kunna ta ansvar för ett djur med alla kostnader det kan innebära? Om djuret drabbas av sjukdom eller råkar ut för en olycka så kan en veterinärvårdsförsäkring vara räddningen. Veterinärvård vid allvarliga problem kan annars vara mycket dyr. Det kan vara svårt att försäkra djur över en viss ålder (olika bolag har olika regler). Det kan också bli restriktioner i försäkringen om djuret är sjukt när försäkringen ska tecknas.

Det är inte ovanligt att katter kommer bort. ID-märkning och ägarregistrering är därför mycket viktigt. Tack vare sådana identifieringsmöjligheter har många katter kommit till rätta. Katter kan registreras i Sveraks och Svenska Kennelklubbens frivilliga register. Det är lag på att hundar ska registreras i Hundregistret på Jordbruksverket.

Checklista för adoption

Här är en checklista, som vi på Djurens Rätt rekommenderar att du noga går igenom innan du adopterar ett hemlöst djur:

  • Överlåtelseavtal
  • Kunskap om djurarten
  • Djurets livshistoria
  • Veterinärbesiktning
  • Vaccinationer
  • Identitetsmärkning (gäller hund, katt och häst)
  • Försäkring

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem