Hoppa till huvudinnehåll

Avel: en orsak till problem

Avel är det ord som brukar användas när människor på ett eller annat sätt medverkar till att djur föds. Det kan vara allt ifrån att sälja semindoser från de bästa tävlingshästarna över hela världen till att låta sin okastrerade katt träffa andra katter.

Ett stort problem med att som människa bidra till att det föds fler djur är att det inte alltid finns förutsättningar för ett bra liv åt dem som föds. När det gäller katter är det här extra tydligt: samtidigt som katthemmen är överfulla av katter föds planerade kullar med kattungar, som konkurrerar med de hjälpsökande djuren om goda hem.

Även för djurslag där det inte är lika stor obalans mellan antalet hemlösa djur och antalet människor som kan ta hand om dem, är aveln problematisk. Det är nästan omöjligt för den som bestämmer att det ska födas nya djur att garantera att de som föds –  och kanske deras framtida avkomma –  kommer få ett bra liv. Alla som avlar kan ses som personligen ansvariga för alla liv som kommer till genom dem.

Ett annat stort problem är att den riktade aveln för vissa egenskaper ofta leder till lidande för djuren. Bland hundraser finns många exempel på detta: korta nosar som gör svårt att andas, rynkig hud som skaver i ögonen, bröstkorgar som nästan släpar i marken. Allt för att det anses snyggt eller premieras på utställningar och i rasstandarder. Även katter, marsvin, kaniner med flera arter är offer för extremavel som medför ökad risk för sjukdomar och annat lidande.

Vanliga frågor om avel på hundar

Varför fortsätter vi att avla fram de här egenskaperna som försvårar hundens liv

Tyvärr är det så att det ofta så att utseendet som premieras. Det när det är utseende framför funktion så följer det inte sällan med egenskaper som försvårar livet för hunden i fråga.

Borde vi undvika att köpa vissa raser?

Ja, det finns vissa raser som vi inte bör köpa. Uppfödning av hundar är i mångt och mycket en affärsverksamet och den styrs av efterfrågan. Det handlar främst om de kortnosade hundraserna. De har inte minst problem med att andas. Mopsar, bullterrier, engelsk och fransk bulldog är några av dem som vi inte bör köpa. Det får det också svårt nu när det börjar bli varmt. En liknelse som används av veterinärer och andra experter är att det är som att andas genom ett sugrör hela livet.

Med det sagt: alla de trubbnosar som finns idag behöver naturligtvis få hjälp och ett hem hos omtänksamma familjer, så vi uppmanar till att ta att adoptera. Men inte att köpa.

Finns det någon vanlig hundras i Sverige som de flesta inte känner till avelsproblemen kring?

Mops och fransk bulldog är några av dem som har det väldigt kämpigt. Det är två populära hundraser just nu. De tillhör några av dem som är som har mycket hud i ansiktet. Har de ett stort veck så måste de opereras så att de. Detta kan leda till att de får eksem eller till och med svårt att se. Gäller också charpei.

Det viktiga är när en tar hand om ett djur är att ta reda på så mycket som möjligt innan. Vi vet att det inte är enkelt alla gånger, många tänker kanske att ”om de får säljas, då kan det inte vara något problematiskt med hundrasen.” Och vid hundutställningar vinner ibland just de raser som är mest sjuka.

Hade ni några förslag på hundraser som inte har avelsproblem?

Vi vill inte rekommendera nån särskild hundras före nån annan. Det är viktigt att kolla upp adoptionsorganisationen eller uppfödaren. I alla lägen när en tar hand om djur ska en läsa på. Det gäller både om djuret i sig, men också vart det kommer ifrån. Det gäller att inte falla för frestelsen att välja det djur som förefaller gulligast. Och att ta ett gemensamt ansvar

Ofta sägs att olika raser inte ska para sig med varandra, men skulle inte det kunna vara bra för att liksom "avla av" hundarna?

Det finns inte några enkla lösningar på det här avelsmässigt. Men det är högst rimligt att inte fortsätta att föda upp djur som per definition är sjuka. Kan låta drastiskt, men det är faktiskt vårt ansvar att inte fortsätta föda upp djur som vi vet t.ex. inte ens klarar att föda sina ungar utan hjälp av kejsarsnitt.

Hur borde man gå till väga för att undvika att situationen förvärras?

Sedan en tid tillbaka finns det ett upprop bland Sveriges veterinärer angående det som ofta kallas osund avel eller extremavel. Där lyfts det fram att extremavel för skönhetsideal som orsakar lidande eller funktionsnedsättning pågår, fast det är förbjudet enligt svensk djurskyddslag.

Krasst handlar det om att sluta avla på raser som vi vet kommer utstå lidande, som kommer dör för tidigt, eller måste opereras för att kunna leva något så när drägligt.

Vill också nämna att det inte är de hundarna i sig som är problemet. De är jättefina och goa, men det är inte rimligt att låta hundarna betala ett så högt pris välbefinnandemässigt.

Kom ihåg att det finns massor av hundar och andra djur som behöver ett nytt hem. Så Djurens Rätts stående uppmaning är att adoptera. Ta kontakt med djurhem och omplaceringsverksamheter i din närhet. Vi har en förteckning på vår hemsida över en del av de som finns runtom i landet.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem