Hoppa till huvudinnehåll
Blixtaktion
Nestlé – sluta utsätt djur för plågsamma djurförsök för botox

Nestlé – sluta utsätt djur för djurförsök för botox

Det multinationella företaget Nestlé har börjat sälja botoxprodukter som testas i djurförsök där möss kvävs till döds under stort lidande. Hjälp oss stoppa dödandet!

Djurens Rätt och European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) kritiserar nu det multinationella företaget Nestlé för att bidra till djurförsök på möss för botulinumtoxin – i folkmun kallat botox.

Ibland används botox för medicinska ändamål, men mest känt är botulinumtoxinet för den kosmetiska användningen som tillfälligt jämnar ansiktslinjer och rynkor. Återkommande protester har lett till att de två företagen Allergan och Merz använder cellbaserade testmetoder istället för djur i sina tester för botox.

Men Nestlé säljer botoxprodukterna Dysport och Azzalure från den brittiska tillverkaren Ipsen som fortsätter att använda LD50-tester för sina produkter. LD50-tester innebär djurförsök där grupper av möss injiceras i buken med olika doser botulinumtoxin för att hitta den dos som dödar hälften av djuren. Detta medför ett stort lidande för djuren som kvävs långsamt genom muskelförlamning medan de är fullt medvetna.

Nestlé har genom att ta över företaget Galderma och köpa marknadsrättigheterna för Dysport®, gett sig in på botox-marknaden och de blir därmed direkt ansvariga för det stora lidande som dessa LD50-tester innebär.

Djurens Rätt och ECEAE uppmanar Nestlé att sluta sälja Dysport och Azzalure tills att en djurfri testmetod är godkänd!

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem