Hoppa till huvudinnehåll
Blixtaktion

Uppmana Lunds universitet att inte investera i djurförsök!

Lunds universitet planerar att bygga ett nytt hus för djurförsöksverksamhet. Bygget som beräknas kosta 255 miljoner kronor kommer att ha kapacitet för mellan 20 000 och 35 000 djur. Djurens Rätt menar att pengarna istället bör investeras i nya djurfria metoder.

Comparative Medicine Unit (CMU) är en planerad nybyggnation av ett hus för djurförsöksverksamhet vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Byggnationen som beräknas kosta 255 miljoner kronor kommer att ha kapacitet för mellan 20 000 och 35 000 djur, främst möss. Läs mer om beslutet

Syftet är, enligt universitetet, inte att öka djurförsöksverksamheten utan att säkerställa en välfungerande och framtidssäker verksamhet samt att ge bättre möjligheter att garantera djurens hälsostatus.

Djurens Rätt anser att pengarna istället bör investeras i att ta fram alternativa lösningar till plågsamma djurförsök. Sverige lyder under det EU-direktiv som säger att alla djurförsök skall fasas ut så snart det är vetenskapligt möjligt att göra detta. En framtidssäker verksamhet är därför en försöksverksamhet som inte innefattar djur.

Djurens Rätt uppmanar Sveriges regering att utarbeta en nationell handlingsplan för utfasning av djurförsök och handlingsplaner för minskning av djurförsök inom olika forskningsområden. Sverige bör bli ledande i arbetet med att utveckla djurfri forskning.

Byggstart är planerad till våren 2019 och byggnationen beräknas pågå cirka två år. Hjälp oss genom att uppmana Lunds universitet att istället satsa pengarna på att ta fram djurfria metoder.

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem