Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

1 000 hönor dog av värmeslag på djurtransport

1 000 hönor dog av värmeslag under djurtransport
Bilden är från en annan transport av hönor. Foto: Helen Alfvegren

Under en transport av hönor som "gjort sitt" inom äggindustrin och som nu skulle skickas till slakt dog mer än 1 000 hönor av värmeslag och syrebrist. Hönorna var på väg från en gård i Södermanlands län till Håkantorp Slakteri i Vara.

”Vid avlastning av hönorna upptäcktes ett stort antal döda fåglar. Kontroll gjordes av alla burar i bilen och släpet vid avlastning. Många av fåglarna i bilen och släpet satt och flämtade på grund av termisk stress som berodde på värmen". Så rapporterar den ansvariga veterinären på slakteriet. Händelsen rapporterades först av branschtidningen FoodMontior.se.

Vidare i veterinärens rapport:

”På bilen var nästan alla fåglar i den översta buren i staplarna döda. Sedan var det en del andra burar i staplarna som också visade på hög dödlighet. Enligt min bedömning var det över 1 000 döda höns i både bil och släp."

Enligt veterinären berodde den höga dödligheten på att transporten stått i solen en dag då det var mer än 26 grader varmt utomhus. Djurens Rätt har vid flera tillfällen skrivit skandalslakteriet Håkantorp i Vara.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

29 juni 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem