Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

10 000 butiker fasar ut burägg

Europas näst största livsmedelskedja blir buräggsfri! Carrefour, med mer än 10 000 butiker runt om i Europa, har beslutat att fasa ut ägg från hönor i bur till år 2025. Beslutet kommer samtal med koalitionen Open Wing Alliance, som Djurens Rätt är en del av. Den buräggsfria policyn gäller samtliga företagets butiker i EU.

– Carrefours beslut pekar ut riktningen för hela dagligvaruhandeln och ger de svenska företag som ännu inte fattat liknande beslut anledning att sätta igång förändringsarbetet, säger Benny Andersson, verksamhetschef för Djurens Rätt.

I Sverige sitter 1,2 miljoner hönor instängda i burar för äggproduktion. Dessa hönor värper mer än 500 miljoner ägg varje år och varje höna har 600 kvadratcentimeter att röra sig på - vilket är mindre än ett A4-ark.

– De flesta i Sverige tror hönsburar är förbjudna. Men en halv miljard ägg från de hönor som har det allra sämst distribueras av butiker, restauranger, storkök och färdigmatstillverkare, fortsätter Benny Andersson.

Sedan Djurens Rätt inledde arbetet med sin äggkampanj i Sverige 2008 har Coop, Hemköp, Lidl, Willy’s, Netto, City Gross, Pressbyrån och 7-Eleven valt bort buräggen från de svenska butikshyllorna och nu ser vi en liknande utveckling i Europa och resten av världen. Genom Open Wing Alliance, som är ett internationellt samarbete för hönorna, har måltidsföretagen Sodexo och Compass Group, samt flera av världens största hotellkedjor antagit nya policys mot burägg det senaste året. För bara några veckor sedan gick Nestlé ut med att de fasar ut alla burägg i sin produktion; senast 2020 inom EU och 2025 globalt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationsansvarig

15 november 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem