Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

1266 fastklämda höns kvävdes till döds

Foto: Endless design/ Shutterstock

I förra veckan upptäcktes 1 266 avlidna höns av en veterinär när de ankom till det skandalomsusade slakteriet Håkantorp Slakteri i Vara.

Enligt tidningen FoodMonitor konstaterades det vid obduktionen att hönsen dog på grund av kvävning då det inte fanns tillräckligt med ventilation i bilen eller släpvagnen. 

– Att kvävas till döds är oerhört ångestframkallande. Inga djur, inte minst hönor som levt i intensiv äggproduktion, ska behöva avsluta sina liv på det här sättet. Det behövs en systemförändring för att komma åt de här problemen, med minskad mängd djurtransporter och bättre kontroller innan transport, kommenterade Anna Harenius, sakkunnig etolog hos Djurens Rätt till FoodMonitor.

Detta är långt ifrån första gången det har rapporterats om brister på just Håkantorp Slakteri utanför Vara. Senast i december 2021 rapporterades det om 300 döda höns på grund av kvävning, då ventilationen i djurtransporten sluta fungera. Även under sommaren 2021 rapporterades det om 978 avlida höns på en transport och 1825 hönor med sårskador

Trots återkommande anmälningar och rapporter om brister fortsätter Håkantorp Slakteri att få statliga bidrag – under 2021 fick slakteriet 671 956 kronor i statligt stöd.

 

Med din hjälp kan Djurens Rätt påverka mest där det gör störst skillnad för flest individer. Vårt mål är en lagstiftning som fullt ut respekterar alla djurs rättigheter men tyvärr är det långt ifrån dagens verklighet. Samhällsförändring tar tid men med din hjälp så kan vi göra skillnad!

 

Jolina

Jolina Kvarnälv | Kommunikatör

3 februari 2022

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem