Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

165 anmälningar om smutsiga djur på svenska slakterier

Foto: Shutterstock

Djur som är väldigt smutsiga kan drabbas av klåda och eksem, och pälsen kan inte längre reglera värme och avstöta vatten. Detta sammantaget gör att djuren utsätts för ett oacceptabelt lidande. Under 2019 gjordes 165 anmälningar om smutsiga djur på svenska slakterier, nästan en anmälan varannan dag.

Det är tidningen FoodMonitor har sammanställt statistiken över antalet anmälningar om smutsiga djur på slakterier i Sverige under 2019. Tidningen konstaterar att 165 anmälningar (varje anmälan kan beröra ett eller flera djur) om smutsiga djur gjordes till länsstyrelsen under 2019, en liten minskning jämför med året innan men fortfarande en betydligt högre siffra än för två år sedan då ”endast” 67 anmälningar gjordes.

Förutom att vara en risk ur livsmedelssäkerhetssynpunkt och riskerar utsätta djuret för ett lidande indikerar smutsiga djur också på generella brister i djurhållningen.

Gotland sticker ut i statistiken med 29 anmälda ärenden. Näst flest var antalet anmälningar i Västra Götaland med 22.

Det tydligaste sättet att säga nej till djurplågeriet är att välja vego. Beställ vårt kostnadsfria inspirationsmagasin Välj vego! och få hem recept, inspiration och vegopepp.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

4 mars 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem