Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

500 000 underskrifter för att skrota burarna i Europa – historiskt initiativ för djuren har nått halvvägs

500 000 underskrifter för att skrota burarna i Europa – historiskt initiativ för djuren har nått halvvägs

Den 25 september 2018 gick startskottet för medborgarinitiativet End the Cage Age, ett initiativ där mer än 140 organisationer från olika EU-länder gått samman för att skrota burarna för Europas lantbruksdjur. Nu har kampanjen nått halvvägs.

Djurhållning i burar är både grymt och onödigt och har ingen plats i Europa. Det menar organisationerna bakom kampanjen “End the Cage Age” som nu samlat in 500 000 namn. Genom kampanjen uppmanar de  EU-kommissionen att föreslå lagstiftning som förbjuder användning av burar för djur som grisar, hönor, kaniner, kalvar, ankor och gäss.

– I Sverige har vi fortfarande omkring en miljon hönor som hålls i burar och det finns de som vill göra det tillåtet att fixera suggor. Det är högst angeläget att utvecklingen går bort från användandet av burar i lantbruket, det är inte en anständig form av djurhållning, säger Linn Bleckert, kampanjkoordinator på Djurens Rätt.

Mer än 140 organisationer runt om i Europa, bland dem de svenska organisationerna, Djurens Rätt och Djurskyddet Sverige, Svenska Djurskyddsföreningen och World Animal Protection Sverige, deltar i kampanjen som nu, efter 5 månader, har nått halvvägs. Målsättningen är att på ett år samla in 1 miljon underskrifter, vilket skulle innebära att EU-kommissionen måste ta upp frågan.

Mer än 300 miljoner grisar, hönor, kaniner, ankor och vaktlar hålls i burar runt om i Europa. Nästan alla burar innebär att djuren lever i en trång och stimulansfattig miljö där de inte ges möjlighet till att utföra sina naturliga beteenden.

– Ett liv i en bur är inget liv för ett djur. Det absolut minsta vi kan begära är att grisar ska kunna vända sig om, att hönor ska kunna flaxa med vingarna och att kaniner ska kunna hoppa, grundläggande beteenden som de förnekas i burarna de hålls i, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

20 februari 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem