Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

61 djurvänliga ledamöter tar plats i riksdagen

En bild på riksdagshuset på kvällen
Foto: Oleksiy Mark/Shutterstock

Inför valet skickade Djurens Rätt ut en enkät till de som kandiderade till riksdagen för något av de åtta riksdagspartierna och frågade om de kommer att arbeta för ett stärkt djurskydd. Av de som svarade på enkäten var det 61 som tog en plats i riksdagen.

I Djurens Rätts enkät, som vi skickade till de fem översta riksdagskandidaterna för varje riksdagsparti i  samtliga valkretsar, ställde vi frågan "Kommer du som riksdagsledamot att arbeta för ett stärkt djurskydd?". De som har svarade ja på den frågan kvalificerar in sig på vår lista över djurvänliga riksdagsledamöter.

Därtill kunde kandidaterna ta ställning i ytterligare nio frågor, och samla ihop maximalt 10 poäng. Här hittar du hela enkäten och underlaget till densamma

Av de som svarade att de kommer att arbeta för ett stärkt djurskydd var det hela 61 ledamöter som tog en plats i riksdagen efter att valresultatet fastställdes. Här är de 61 djurvänliga riksdagsledamöterna, fördelade på parti.

Centerpartiet

Alireza Akhondi, Jonny Cato Hansson, Martina Johansson, Mikael Larsson, Niels Paarup-Petersen, Ola Johansson, Anders W Jonsson och Anders Åkesson.

Kristdemokraterna

Hans Eklind.

Liberalerna

Arman Teimouri, Barbro Westerholm, Helena Gellerman och Johan Pehrson.

Miljöpartiet

Alice Bah Kuhnke, Elisabeth Falkhaven, Emma Hult, Janine Alm Ericson, Maria Gardfjell, Per Bolund, Rasmus Ling och Rebecka Le Moine.

Moderaterna

Mattias Karlsson, Betty Malmberg, David Josefsson, Jan Ericson, Louise Meijer, Maria Malmer Stenergard, Niklas Wykman, Sofia Westergren och Ulrika Heindorff.

Socialdemokraterna

Elin Lundgren, Isak From, Jörgen Hellman, Kristina Nilsson, Marlene Burwick, Åsa Karlsson och Åsa Westlund.

Sverigedemokraterna

Clara Aranda, Ebba Hermansson, Eric Palmqvist, Jonas Millard, Lars Andersson, Markus Wiechel, Patrik Jönsson, Roger Hedlund, Roger Richtoff, Tobias Andersson och Angelica Lundberg.

Vänsterpartiet

Ali Esbati, Elin Segerlind, Hanna Gunnarsson, Håkan Svenneling, Ilona Szatmari Waldau, Jens Holm, Jessica Thunander, Jessica Wetterling, Jon Thorbjörnson, Jonas Sjöstedt, Mia Sydow Mölleby, Tony Haddou och Ulla Andersson.

Noteringar

Djurens Rätt är en inkluderande, demokratisk och politiskt obunden antivåldsrörelse. Vi delar inte några värderingar med ideologier, partier och föreningar som kan förknippas med rasism, nazism, främlingsfientlighet eller andra extrema åsikter som strider mot Djurens Rätts värdegrund.

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom | fd Förbundsordförande

21 september 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem