Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

70 000 får exporteras från EU i extrem värme

I dagarna har 70 000 får lastats på båtar i Rumänien för att transporteras till länder i Persiska viken - trots att transporten strider mot EU:s regelverk och trots avrådan från den ansvariga EU-kommissionären. Nu uppmanas EU se till att länder som bryter mot reglerna och utsätter djur för lidande ställs till svars.

Trots försök att stoppa transporten av 70 000 får från EU-landet Rumänien har de tusentals fåren i dagarna lastats på båtar i hamnstaden Midia.

Transporterna äger rum trots en direkt uppmaningen från den ansvariga EU-kommissionären Vytenis Andriukaitis om att stoppa båttransporten - som ska gå till Kuwait, Qatar och Förenade arabemiraten - då de inte kan följa EU:s regelverk kring djurtransporter med tanke på de extrema temperaturer som fåren utsätts för på båtarna.

På en liknande transport 2018 upptäcktes djur som i princip kokades levande, täckta i avföring och kippandes efter luft, utan tillgång till varken mat eller vatten.

Enligt  EU:s regler får djur inte transporteras om det inte kan säkerställas att djuren inte kommer att utsättas för skada eller onödigt lidande under transporten.

Nu uppmanar koalitionen Eurogrop for Animals, där Djurens Rätt ingår, att EU vidtar åtgärder mot Rumäniens hanteringar av fåren och mot bristen av efterlevnaden av EU:s regler.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

13 juli 2019

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem