Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Äntligen förbjuds raketer

Från 1 juni 2019 införs nya regler för fyrverkerier i Sverige som stoppar försäljningen av de vanligaste raketerna till privatpersoner utan tillstånd.

Nyårsafton 2018 verkar bli det sista året då fyrverkerier får användas fritt skriver tidningen Mitt iTill 1 juni 2019 införs nya föreskrifter som kräver tillstånd för den som vill köpa raketer som sitter på en enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Beslutet har ett kraftigt stöd hos svenska folket - 7 av 10 svenskar anser att fyrverkerier ska förbjudas helt och hållet.

Om inte ett rent förbud så är beslutet en del i ett åtstramandet av användningen av fyrverkerier i Sverige. År 2002 förbjöds smällare, 2009 förbjöds de största fyrverkeripjäserna (de så kallade fyratumsbomberna) att säljas till privatpersoner, 2014 förbjöds tyngre raketpjäser och 2019 kan de vanligaste raketerna förbjudas för privatpersoner utan tillstånd. Det blir också förbjudet för försäljare att sälja dessa pjäser till personer med samma tillstånd.

Sveriges fyrverkeribranschförbund är positiva till åtstramningarna och redan inför förra nyår tog de gemensamt beslutet att inte köpa in raketer mer skriver tidningen Mitt i.

I februari 2017 deltog Djurens Rätt, tillsammans med Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben, i överlämningen av ett upprop med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier till regeringen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

27 december 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem