Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Bakslag för djuren i Frankrike

Under 2017 kunde vi ta del av positiva nyheter från Frankrike - slakterier skulle införa obligatoriskt kameraövervakning och en ny lag såg ut att innebära att stoppa föreställningar med delfiner och andra vattenlevande djur på delfinarier i landet. Men när 2018 inleds kommer istället dystra rapporter från Frankrike då båda lagförslagen ser ut att rivas upp.

"Tillbaka på ruta ett" skrev den franska djurrättsorganisationen L214 Éthique & Animaux nyligen dystert på sin Facebooksida som kommentar till ett av två bakslag i arbetet för djuren som nyligen kommit i Frankrike.

I januari 2017 skrev vi om hur L214 under ett års tid släppt bilder från franska slakterier. Bilderna och filmerna väckte ett stor upprördhet i Frankrike och resulterade i ett förslag om att alla slakterier i Frankrike skulle kameraövervakas.  Förslaget röstades igenom i parlamentet, men nu när mer övergripande förändringar i Frankrikes djurskyddslag har presenterades finns kameraövervakningen av slakterier inte längre med som förslag, en dramatisk förändring menar franska djurorganisationer som beklagar att all diskussion och all upprördhet nu inte resulterar i någon praktiskt förändring.

Och i maj 2017 skrev vi om hur en ny radikal lag skulle innebära ett förbud mot att föda upp delfiner och späckhuggare i fångenskap i Frankrike. Beslutet hyllades av djurorganisationer som hoppades att det skulle innebära att de djur som hålls i bassänger i Frankrike idag skulle vara de sista. Men i slutet av januari 2018 kom så beskedet att en domstol i Frankrike har rivit upp förslaget. Beslutet kommer efter att djurparken Marineland Antibes, en av de största i Europa, hade överklagat beslutet som de menade var otydligt och begränsade deras möjligheter att fortsätta med sin verksamhet.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

5 februari 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem