Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Balearerna sätter stopp för tjurdödandet på arenorna!

Tjur på tjurfäktningsarena som tittar in i kameran
Foto: davidsansegundo/Shutterstock

Den autonoma regionen Balearerna, som bland annat omfattar den populära turistön Mallorca, klubbade i måndags igenom en ny djurrättslag som förbjuder användandet av ”vassa redskap som kan skada och/eller döda tjuren” under tjurfäktningar. Det regionala parlamentet har dock inte uttryckligen förbjudit tjurfäktning i sig.

Protesterna mot tjurfäktning, både inom och utanför Spanien, har växt sig starkare för varje år som gått. Vi har tidigare skrivit om framstegen på Balearerna för att förbjuda tjurfäktningen och nu har ytterligare ett steg tagits vilket förmodligen leder till att tjurfäktningen försvinner helt från ögruppen.

Sommaren 2010 fattade till regionen Katalonien beslut om att förbjuda tjurfäktning men i höstas  hävde den spanska författningsdomstolen förbudet med argumentet att tjurfäktning är en del av det spanska kulturarvet. Det regionala förbudet i Balearerna är ett försök att kringgå domen.

I höstas, den 10 september, arrangerade det spanska djurpartiet PACMA en stor demonstration i Madrid med målet att en gång för alla avskaffa all tjurfäktning i Spanien.

Som stöd till demonstrationen i Madrid lanserade Djurens Rätt ett stödupprop som för drygt 30 000 personer skrev under på mindre än två veckor. Uppropet skickades till Spaniens ambassad i Sverige liksom till PACMA, demonstrationens arrangörer.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

25 juli 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem