Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Bulgariens sista cirkuslejon är fria

Jora och Black är två lejon som tidigare hållts på en cirkus i Bulgarien men som nu kan känna gräs under fötterna och röra sig fritt igen.

I mitten av 2014 beslutade regeringen i Bulgarien att förbjuda vilda djur på cirkus. Cirkuslejonen Jora och Black placerades då i trånga metallburar i väntan på att lejonens ägare skulle komma på vad som skulle hända med dem.

I flera månader hölls elefanterna i burarna, knappt med möjlighet att vända sig om. Men nu har de fått en möjlighet till ett bättre liv! Organisationen Born Free Foundation fick nämligen kännedom om lejonens situation och erbjöd sig att flytta dem till en park i Sydafrika.

Det krävdes ett samarbete mellan flera olika organisationen för att göra flytten av lejonen möjlig. Den 25 september började resan och lejonen är nu framme i Shamwari Game Reserve i sydöstra Sydafrika.

- Jag hoppas att deras öde kommer att inspirera andra att behandla vilda med respekt och inte hålla dem i undermåliga miljöer i fångenskap. Jora och Black har nu blivit symboler för kampen för att stoppa användandet av vilda djur på cirkus och vi hoppas att fler länder följer Bulgariens exempel, säger Virginia McKenna från Born Free Foundation

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

30 september 2015

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem