Djurens Rätt
19 December 2022

Camillas årskrönika 2022

Det har varit ett år av internationell turbulens. Tidigt i våras blev Rysslands invasion av Ukraina ett faktum och utan att blinka började civilsamhället organisera sig för att ge både människor och djur det skydd och den hjälp som behövdes. Djurens Rätt startade en insamling som snabbt nådde upp i hundratusentals kronor som förmedlades till behövande verksamheter som fokuserade på att hjälpa djuren. Jag är otroligt glad att vi bidragit med vad vi kunnat och framförallt är jag imponerad över det arbete som eldsjälar utför på plats i och kring Ukraina utfört för att hjälpa några av de mest försvarslösa i ett hänsynslöst krig.

Arbetet för djuren har fortsatt med förnyad energi även på hemmaplan. Genom att kartlägga de fyra största kycklingfabrikerna i Sverige kunde vi visa att det pågår ett systematiskt djurplågeri. På hela 60 % av de 300 genomförda kontrollerna upptäcktes brister och då finns det samtidigt ett väsentligt mörkertal. Vi har under året också polisanmält ett 50-tal brott mot djur och nu behöver rättsväsendet visa att de tar djurskyddslagen på allvar.

Under våren sändes vår animerade kortfilm om turbokycklingarnas liv och död både som bioreklam och som annons på olika digitala plattformar, vilket väckte stor uppmärksamhet. Filmen vann flera prestigefulla priser och fick positiv respons från miljontals biobesökare. Denna satsning hade inte varit möjlig utan alla djurvänner som bidrog till vår insamling. Det är verkligen tillsammans vi gör skillnad. 

Företagen har fortsatt visa framfötterna för ett starkare djurskydd genom att börja arbeta med European Chicken Commitment. Dessutom har vår företagsdialog lett till att två stora restaurangkedjor antagit mål om en halverad köttkonsumtion och att en ny livsmedelskedja tar täten som Sveriges vegovänligaste.

I maj lanserade Djurens Rätt, tillsammans med våra systerorganisationer i Europa, medborgarinitiativet Fur Free Europe som ska se till att vi får ett slut på pälsdjursfarmning och pälsförsäljning i hela Europa. Under tiden har minkfarmerna i Sverige minskat till drygt 20 stycken, vilket innebär att väldigt många färre djur behöver sätta livet till. Under 2023 arbetar vi vidare med att förpassa päls till historieböckerna.

Under årets första halva fattades två viktiga beslut i riksdagen efter decennier av arbete från Djurens Rätt. Det ena innebär att grovt djurplågeribrott nu införs i brottsbalken och det andra att det blir lag på ID-märkning och registrering av katter. Resten av det politiska året präglades av valet, där vi granskade både vad riksdagspartierna gjort och vad de vill göra framöver. Tyvärr fick djuren ingen större plats i valrörelsen och det blev till slut inte heller någon djurskyddsminister i regeringen, trots att över 35 000 skrev under vår kampanj. Däremot öppnades många dörrar för att skapa ett partiöverskridande djurskyddsnätverk som ska ge djuren en röst i politiken framöver.

Det här året har varit turbulent och präglats av kriget i Ukraina och dess globala konsekvenser. Men det har också varit ett år där Djurens Rätt tydligt satt ner foten mot djurplågeriet i djurfabrikerna. Nu är det upp till rättsväsendet att agera och visa att den lagskärpning riksdagen röstade igenom i våras inte bara är tomma ord. Djurens Rätts arbete är möjligt för att vi är många som vill se förändring. Ju fler vi är, ju starkare röst för djuren.

Camilla Bergvall

Camilla Bergvall

Riksordförande
Dela: