Djurens Rätt
13 July 2021

Camillas krönika: Hejdå burarna!

När jag började engagera mig i Djurens Rätt kring år 2008 var en av de första kampanjerna jag deltog i att få min lokala ICA-butik att bli buräggsfri. Då levde varannan svensk höna i en bur där de inte ens kunde sträcka ut vingarna och alla livsmedelskedjor sålde så kallade burägg. Det var en uppförsbacke och politikerna fortsatte ducka för frågan. 

Men det var aldrig ett alternativ att ge upp.

Djurens Rätt försökte hitta vägar framåt för att få ett slut på burarna. Vi informerade konsumenter, diskuterade med företag, leverantörer och kommuner. Och steg för steg, genom en bred front, började det ge resultat. Antalet hönor som hölls i bur minskade med varje buräggsfri policy företag och kommuner antog. Efter tio års intensivt arbete hade andelen hönor i burar minskat till närmare 13 %. Men i politiken var det fortfarande tyst.

Tillsammans med 170 andra djurorganisationer i Europa organiserade vi oss då genom ett medborgarinitiativ som fick namnet End the Cage Age. Ett initiativ för att få ett stopp för burar, i hela Europa. I Sverige samlade Djurens Rätt in 50 000 namn till den namninsamling som nådde hela 1,4 miljoner till slut. Redan där en stor framgång, som ett av de största medborgarinitiativen någonsin.

I sammanslutningen ligger framgången.

EU-parlamentet ställde sig i början av juni bakom initiativet och den 30 juni meddelade slutligen kommissionen att de kommer lägga fram ett lagförslag om ett förbud mot burar inom lantbruket i EU. Det innebär äntligen ett slut på hönor i burar i Sverige, men det påverkar också 300 miljoner djur i hela Europa. Det handlar till exempel om grisar som fixeras och kalvar som hålls ensamma i små bås. Det kommer nu att få ett slut.

Om du någonsin tvekat på om det gör skillnad att skriva under namninsamlingar så finns nu svaret här. Det gör skillnad. Ibland för så många som 300 miljoner djur! 

Tack till dig som använder din röst för att göra skillnad för djuren. Djur hör inte hemma i bur. Vi har tillsammans sett till att löftet till Astrid Lindgren blir verklighet. Nu fortsätter vi att förverkliga våra löften till djuren, om en värld där de respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv.

Camilla Bergvall

Camilla Bergvall

Riksordförande
Dela: