Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Carolines Kök ville inte lyssna - tog inte emot namnunderskrifterna

Igår var Djurens Rätt på besök hos Carolines Kök för att lämna över 7083 namnunderskrifter från konsumenter som uppmanar Carolines Kök att sluta med turbokycklingar – men företaget ville inte ta emot dem.

Sedan mitten av september har Djurens Rätt informerat om att Carolines Kök, ett av Sveriges största företag på färsk färdigmat, använder sig av turbokycklingar. Turbokycklingar växer så snabbt att de får ont och hålls i extrem trängsel inomhus. Omkring 300 företag har redan valt att säga nej till turbokycklingar genom att anta välfärdskriterierna i European Chicken Commitment (ECC). Men Carolines Kök är ännu inte en av dem.

Över 7 000 personer har hittills skrivit under uppropet som uppmanar Carolines Kök att sluta med turbokycklingar. Men när representanter från Djurens Rätt var på plats hos Carolines Kök för att lämna över underskrifterna ville företaget inte ta emot dem.

 Carolines Kök ville inte lyssna - tog inte emot namnunderskrifterna

– Förutom att Carolines Kök inte vill sluta använda turbokycklingar så lyssnar de alltså inte heller på sina konsumenter. Det är väldigt bekymmersamt att ett företag väljer att ignorera konsumenternas synpunkter om djurvälfärd på det här sättet, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätt kommer att fortsätta att informera konsumenter om att Carolines Kök ännu inte sagt nej till turbokycklingar.

 Carolines Kök ville inte lyssna - tog inte emot namnunderskrifterna

Carolines Kök och turbokycklingarna - det här har hänt

  • 2019 började Djurens Rätt kontakta företaget Carolines Kök, ett av Sveriges största företag på färsk färdigmat, om hur de som företag kan ställa krav på kycklingbranschen genom att ställa sig bakom European Chicken Commitment (ECC). 
  • Trots flera försök till dialog visade de inget intresse för att sluta ha turbokycklingar i sin färdigmat.
  • I april 2021 publicerade Djurens Rätt en företagsrapport om färdigmatsföretag. Vilka tar ansvar för kycklingarna? Carolines Kök hade ingen ECC-policy och bottenplaceringen var ett faktum.
  • I september 2021 började Djurens Rätt informera mer intensivt om att Carolines Kök använder turbokycklingar.
  • Konsumenter uppmanades att skriva under upprop samt att höra av sig direkt till Carolines Kök. 
  • När Carolines Kök fick kritik på sina sociala medier tog de bort kommentarerna och blockerade användare, istället för att besvara frågorna.
  • På sin hemsida började de länka till kycklingproducenterna själva, istället för att anta en policy mot turbokycklingar.
Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

12 november 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem