Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Cecils son Xana dödas av troféjägare – går samma öde till mötes som sin far

Cecils son Xana dödas av troféjägare – går samma öde till mötes som sin far
Foto: Bert Duplessis

Hela världen såg på när lejonet Cecil, dödades av en amerikansk tandläkare för priset av 50 000 dollar, Cecils död placerade frågan om troféjakt i rampljuset. Idag nås vi dock av den tragiska nyheten att Cecils äldsta unge, den 6-åriga lejonhanen Xanda, gått samma öde till mötes.

Skytten ska vara Richard Cooke, en troféjägare som ska ha skjutit ytterligare en avkomma till Cecil, från samma kull som Xanda, redan 2015.

– Troféjakten är på många sätt det yttersta beviset för vår skamliga syn på djur, människans självpåtagna makt över djuren blir sällan så tydlig som här, skrev Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom, då i en debattartikel i Metro.

Om dödsskjutningen av Cecils avkomma får några rättsliga efterspel är oklart enligt Dagens Nyheter. Men sorgen över Xandas och andra lejons öde i Hwange är stor.

"När ska lejonen i Hwange National Park lämnas i fred och få leva som vilda lejon födda i frihet ska göra ...?", skriver parkansvariga på Facebook.

Troféjakt är den vanligaste jaktformen i Sydafrika och den håller på att sprida sig till övriga afrikanska länder. 99 % av jägarna är utlänningar. Det jägarna inte alltid vet är att de i de flesta fall skjuter djur som avlats och fötts upp just för det här syftet, och att själva jaktområdet också är inhägnat.

Läs mer om troféjakt

Källor

Lejonet Cecils unge dödad av troféjägare, DN, 20 juli 2017
Cecil the lion's son Xanda shot dead by big game hunters , The Independent, 20 juli 2017

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | fd kommunikationschef

21 juli 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem