Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Chip ska härma kroppen och ersätta djurförsök

Foto: Shutterstock

I ett forskningsprojekt på KTH har en ny teknik tagits fram som härmar den mänskliga kroppen och ska minska behovet av att utföra djurförsök.

Forskarna vid Kungliga Tekniska Högskolan och universitet Harvard i USA har ägnat de senaste åtta åren åt ett utveckla ett mikrofysiologiskt system som härmar hur människokroppens olika organ tar upp läkemedel.

I en fysisk plattform - "The Interrogator" - flyter vätska mellan olika chip som alla representerar ett mänskligt organ; tarmarna, levern, njurarna, hjärtat, lungorna och hjärnan.

Genom den fysiska plattformen och nya beräkningsmodeller kan forskarna bland annat förutsäga hur ett läkemedel tas upp i kroppen, det skriver KTH på sin webbsida.

Syftet med tekniken är flera, men ett av dem är att minska behovet av djurförsök som annars skulle gjorts i syfte att svara på de frågor som den nya tekniken istället ska kunna besvara.

Sverige bör utarbeta en nationell övergripande handlingsplan för utfasning av djurförsök och handlingsplaner för minskning av djurförsök inom olika forskningsområden. Sverige bör bli ledande i arbetet med att utveckla djurfri forskning.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

28 januari 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem