Djurens Rätt
23 October 2020

Coronaviruset har kommit till svenska minkfarmer

- Minkfarmerna bryter redan mot djurskyddslagen och är en ifrågasatt bransch i Sverige sedan decennier – just nu ligger tre separata förslag i riksdagen om en avveckling av farmerna. Nu är farmerna också en smittkälla för covid-19 i Sverige, något vi har sett hända i både Nederländerna, Danmark och USA. Det finns all anledning att avveckla farmerna omgående, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Sars-CoV-2 upptäcktes hos döda minkar från en minkfarm i Sölvesborg i Blekinge. Minkarna har inte uppvisat symptom, men en ökad dödlighet har noterats på farmen. När smittan väl etablerats på en minkfarm sprids den snabbt från djur till djur.

- Förhållandena på minkfarmerna är idealiska för smittspridning. Djuren hålls trångt i små burar och lever nära varandra. Minimikravet vi måste ställa just nu är att minkarnas ges betydligt större utrymme, både för att främja djurens naturliga beteende och för att minska risken för spridningen av coronaviruset mellan djur. Att inte agera i detta läge och invänta en ökad smittspridning vore ett anmärkningsvärt beslut, säger Benny Andersson.

Det nya coronaviruset har också konstaterats på personer som arbetar med djuren. I dagsläget är det inte fastställt om det finns något samband mellan smittan hos minkarna och smittan hos personerna på minkfarmen i Sölvesborg även om det kan antas, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Utvecklingen som beskrivs på minkfarmerna i Sölvesborg stämmer väl överens med hur utvecklingen har sett ut i Nederländerna och i Danmark, två länder där coronaviruset fått stor spridning på landets minkfarmer. Den 23 juni röstade Nederländernas parlament igenom en stängning av landets 128 existerande farmer efter att smittan dokumenterats drygt 20 farmerna. Danmark har beslutat att avliva 2,5 miljoner minkar efter att coronasmittan konstaterats på mer än 140 minkfarmer.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: