Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Danmark pausar massavlivning av minkar – coronavirus på åtta nya minkfarmer

Foto: Nettverk for dyrs frihet

Samtidigt som coronavirus upptäckts på ytterligare minkfarmer i Danmark har landets regering saktat ned den påbörjade massavlivningen av minkar. Med beslutet riskerar minkfarmerna att fortsätta bidra till spridningen av coronaviruset i Danmark.

Efter att flera minkar upptäcktes bära på flera muterade former av coronaviruset beslutade den danska regeringen om att avliva alla minkar i landet, oavsett om de var sjuka eller inte. Men beslutet togs utan laglig grund och därför stoppas nu massavlivningen, det rapporterar SVT.

– Naturligtvis ska lagen följas, men med dagens beslut sätter Danmark, i praktiken, pälsdjursindustrins intressen framför djurs och människors liv och hälsa. Hela kampen mot pandemin hotas och lidandet för djuren riskerar att bli mer utdraget, säger Benny Andersson, verksamhetschef för Djurens Rätt.

Lagförslaget om masslakt kommer att prövas i danska Folketinget igen, men denna gång ska det gå igenom en längre process innan beslut fattas.

Samtidigt har coronaviruset konstaterats på en femtedel av landets alla minkfarmer, och där kommer minkarna fortfarande att avlivas. På övriga farmer kommer inte minkarna att få ”fortsätta leva” – som det har formulerats i vissa medier – utan merparten av alla minkar kommer att dödas ändå inom ett par veckor, men nu för sin päls skull.

– Det finns många argument för att detta borde bli den sista massavlivningen av minkar i Danmark, farmerna bör inte ges tillstånd att fortsätta sin verksamhet, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt. 

För att minska riskerna för smittspridning och för en eventuell mutation av viruset anser Djurens Rätt att Sverige fortfarande måste agera snarast och stänga minkfarmerna.

– Vi kan lära av Danmark och ta rätt politiska beslut från början. Det är viktigt att komma ihåg att skulle vi ha tagit djurskyddslagen på allvar så skulle vi aldrig ha hamnat i den här situationen över huvud taget, avslutar Benny Andersson.

I ett första steg skulle det vara nödvändigt med massavlivningar på farmer där coronaviruset konstaterats och ytterligare restriktioner för övriga minkfarmer, t.ex. genom större avstånd mellan burar där minkar vistas och isolering av minkar så de inte kan smitta varandra.

 

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

10 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem