Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Danmark satsar 23 miljoner på vego

Foto: Shutterstock

23 miljoner danska kronor satsar den danska staten på att utveckla vegoalternativ till kött. Och i Sverige har forskare vid Lunds universitet utvecklat vegokött av hampa. Tillsammans med protein från raps kan resultatet bli ett växtbaserat protein som räcker till halva Sveriges befolkning.

Danmarks Miljø- og Fødevareministeriet står för finansieringen av det projektet som har som mål att öka på utvecklingen av klimatvänliga vegoalternativ till kött tillverkade av danska råvaror, det rapporterar danska DR.

Initiativet stöds av Danmarks livsmedelsminister Mogens Jensen, som är övertygad om att danskarna kommer äta mer växtbaserat i framtiden och därför vill att Danmark ska vara med och driva på utvecklingen.

I Sverige pågår utvecklingen av växtbaserade alternativ till kött bland annat på Lunds universitet, där forskare har fått fram ett vegokött baserat på hampa. Nästa steg är raps - resterna efter framställning av rapsolja innehåller mer protein än kött. Resultatet kan bli protein av hög kvalitet som räcker till halva Sveriges befolkning, rapporter SVT.

– Vi står inför en klimatkatastrof där många människor måste byta från hög andel animaliskt protein till vegetabiliskt för att sänka klimatpåverkan på det vi äter, säger Karolina Östbring, livsmedelsforskare vid Lunds universitet till SVT.

Det finns många och goda skäl till att välja bort djuren från tallriken. Beställ inspirationsmagasinet Välj vego! helt utan kostnad så får du tips på hur du gör.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

20 september 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem