Djurens Rätt
29 March 2018

De gömda buräggen

Det är många som tror att hönor i bur är förbjudet i Sverige, det är inte så konstigt, redan 1988 fick Astrid Lindgren ett löfte i present av den dåvarande statsministern Ingvar Carlsson – att hönor inte ska behöva sitta inlåsta i burar längre. Men det löftet infriades aldrig.

Av de 8 miljoner hönor som finns inom äggproduktionen idag i Sverige så lever 12 % fortfarande i just burar. De modernt inredda burarna består av ett gallergolv, en takhöjd på mellan 20-45 centimeter och inhyser upp till 16 hönor samtidigt. Det ger varje höna en yta lika liten som ett A4-ark att röra sig på. Fast faktum är att en höna som lever i en bur knappt kan röra sig, var hon än vänder sig så finns där en annan individ precis framför, bakom eller bredvid henne. Att flaxa med vingarna är bara att glömma. Den här typen av djurhållning är alltså inte förbjuden i Sverige, landet med det så kallade ”bästa djurskyddet i världen”, utan helt lagligt.

Bland konsumenterna säger de allra flesta nej till ägg som kommer från hönor som lever på det här viset, åtminstone när de har möjlighet att välja. Men det finns många ägg som vi inte ser. Vet du till exempel vilka ägg som användes i den där tårtbiten som du åt i helgen på kaféet? Vet du vilken typ av ägg restaurangen använde till din macka på lunchen? Vet du vilka ägg majonnäsen i kylskåpet innehåller? Kanske, men troligtvis inte. Kaféet, restaurangen, produktproducenterna – de behöver inte tala om det för dig, de behöver säga att det du äter innehåller ägg – det är ju trots allt en allergen – men de behöver inte tala om för dig hur hönan som lagt ägget har haft det. Så det är där de flesta buräggen hamnar; på kaféet, på restaurangen, i produkten. Men även helt öppet i de livsmedelsbutiker som fortfarande säljer burägg såklart. Vissa av dem exporteras dessutom till andra länder.

Det allra lättaste och mest djurvänliga alternativet är att välja bort ägg helt då det finns många sätt att ersätta ägg på. Men för att förbättra äggindustrin och livet för hönorna här och nu är det är viktigt att få bort den värsta typen av djurhållning. Därför jobbar Djurens Rätt för att få företag att anta policys som garanterar att de inte använder sig av burägg i sina produkter, säljer ägg från hönor i bur eller på något annat sätt bidrar till att buräggen fortfarande finns kvar på marknaden. Makten att välja vad en stoppar i sig ligger hos varje enskild person när en valmöjlighet finns, när den inte finns eller åtminstone är mindre, så ligger den hos företagen, återförsäljarna, storköken. Djurens Rätt jobbar för att alla de ska göra djurvänliga val, något som allt fler företag också förstår vikten av.  

Lagom till påsk släppte Djurens Rätt sammanställningen ”Äggläget” hos de företag som vi varit i kontakt med den senaste tiden. Det är ingen komplett lista över samtliga aktörer inom livsmedelsbranschen men det är ett sätt för dig som konsument att se vad företagen som finns med gör för djuren. Fler företag kommer kontaktas och fler kommer få frågan om vad de gör för djuren och deras välmående.

Vi tror att djurvänliga företag hör till framtiden, hjälp dem att göra djurvänliga val genom att själv välja djurvänligt i påsk!

Här hittar du djurvänliga påskrecept
Väljs vegos äggersättningsguide
Sammanställningen Äggläget

Nathalie Söderström

Nathalie Söderström

Ansvarig för företagsrelationer
Dela: