Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

”Det är något som är fel i vårt sätt att hantera djur” – experter ser Blekinge som ett nytt Wuhan

Foto: Cecilia Mille

I Danmark ska 15 miljoner minkar avlivas och uppfödningen stängas ner för att stoppa spridningen av ett muterat coronavirus från farmerna. I Sverige har coronaviruset fram till nu konstaterats på tio minkfarmer och Blekinge kan bli det nya Wuhan menar en dansk expert.

Det är bara en tidsfråga innan samma situation som lamslagit delar av Danmark även drabbar Blekinge, och Blekinge kan bli ett nytt Wuhan. Det säger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi vid Syddansk universitet i Odense till tidningarna Barometern och Expressen mot bakgrund av att coronaviruset nu har konstaterats på tio minkfarmer i Sölvesborg i Blekinge.

I Danmark ska 15 miljoner minkar avlivas och pälsdjursuppfödningen tillfälligt stängas ner för att stoppa spridningen av det muterade coronavirus - som hittats hos 214 människor i Danmark - som sprids från farmerna.

I Sverige säger Statens Veterinärmedicinska anstalt att de bevakar situationen på de svenska minkfarmerna. Men det är inte nog menar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. Han, liksom Hans Jørn Kolmos, säger att minkar nu måste massavlivas även i Sverige för att stoppa spridningen av viruset.

– Om man i Danmark och Nederländerna, med en stor minkindustri kommer fram till att man ska avliva minkarna för att få bort potentiellt smitta tycker jag inte att man i Sverige ska inta en särställning, säger Björn Olsen till Aftonbladet.

Gör det till den sista massavlivningen av minkar i Sverige anser Djurens Rätt och uppmanar i ett öppet brev landsbygdsminister Jennie Nilsson att stänga Sveriges minkfarmer en gång för alla.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

7 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem