Hoppa till huvudinnehåll

Det finns flera anledningar att inte äta kyckling

På kort tid har antalet svenskar som blivit svårt sjuka av campylobacter ökat kraftigt och flera smittskyddsläkare varnar nu för färsk kyckling. Men det finns fler anledningar att inte äta kyckling.

Under 2016 registrerades närmare 7 000 sjukdomsfall orsakade av campylobacter i Sverige, något som är kopplat till en ökad konsumtion av färsk kyckling och bristande hygien hos uppfödare. Men i förra veckan kunde medier visa att Jordbruksverket gjort sitt bästa för försöka dölja riskerna med svensk kyckling. I en mejlkonversation skrev en anställd på Jordbruksverket: ”Vi vill inte att människor blir skräckslagna och slutar äta svensk kyckling.”

Och en smittskyddsläkare säger till P4 Skaraborg: ”Man speedar upp och försöker få fram mer kyckling, och med det så får man något sämre hygien i produktionen. Jag tycker att man bör få fram till allmänheten att kyckling är ett risklivsmedel helt enkelt”.

Det är anmärkningsvärt att djurproduktionen och att sälja kycklingkött bedöms viktigare än människors hälsa. Men framförallt finns det flera goda skäl att låta bli att äta kyckling. Att slippa magsjuka är ett av dem. Att kycklingar är individer med rätt till sina liv och att avel, uppfödning, transporter och slakt utsätter kycklingarna för hemskt lidande är ett annat.

Källa

Larm om svensk kycklingsmitta tonades ner, SVT Jönköping, 28 februari 2017

Smittskyddsvarning för färsk kyckling, Aftonbladet, 10 mars 2017

Linda Björklund

Linda Björklund | Etolog

10 mars 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem