Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Det finns ingen tid att förlora – stäng landets minkfarmar

Porträttbild av Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Bergvall som står utomhus lutad mot ett träd
Foto: Petrus Iggström

Har politikernas uppfattning om att Sverige har det bästa djurskyddet i världen gjort dem för passiva för att ta tag i de uppenbara problem som vi har framför oss? Sveriges ovilja att agera i minkfrågan är inte bara världsfrånvänt utan också ett otroligt riskfyllt agerande, det skriver vår förbundsordförande Camilla Bergvall på Dagens Samhälle.

Att vi i Sverige har ett gott självförtroende när det kommer till djurskydd är inget nytt. Både bransch och politiker brukar högbröstade hävda att Sveriges djurskydd är bland de bästa i världen men i själva verket så svärtar minkfarmningen ner ryktet om Sverige. Många länder är på god väg eller har redan lämnat den oetiska och ohållbara pälsdjursindustrin bakom sig, men majoriteten av de svenska politikerna verkar närmast oförmögna att agera.

Nu i november avlivas alla minkar i vårt grannland Danmark. I kampen mot spridningen av coronaviruset finns ingen tid att förlora. Dessutom är det strikta krav på att ingen päls från smittade djur får säljas. I Sverige höjs allt fler röster för att den svenska minkfarmningen måste gå samma väg men agerandet från våra makthavare låter vänta på sig och många undrar helt enkelt varför.
...

Hela samhället mobiliseras just nu för att hjälpas åt att minska smittspridningen och vända den negativa trenden. Om inte djurskyddet i sig är tillräckligt för att agera, vad är regering och riksdag då beredda på att minkfarmarna ska få kosta samhället i och med riskerna för spridning av muterade corona-virus? Att inte agera mot minkfarmningen är ett högriskspel med mycket att förlora och väldigt lite att vinna. Vi har cirka 37 minkfarmar i Sverige i dag, som genererar färre än 100 arbetstillfällen. Hur många förlorade arbetstillfällen i till exempel restaurangbranschen är minkfarmarna värda?

Ge Sveriges minkfarmare ett omställningsstöd och avveckla minkfarmarna nu. Vad väntar regeringen på? 

Läs hela debattartikeln på dagenssamhalle.se!

Det är hög tid för ett globalt förbud mot pälsdjursuppfödningen, för djuren och för folkhälsan. Det är dags för Sverige att avveckla pälsdjursindustrin innan den orsakar nästa pandemi. Skriv under Djurens Rätts namninsamling för att stoppa minkfarmningen! 

Porträttbild på Camilla Bergvall

Camilla Bergvall | Riksordförande

27 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem