Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Djur blir kännande varelser i Colombia

Colombia har ändrat landets lagstiftning när det kommer till hur den ser på djur – djur är nu levande varelser istället för personlig egendom, likt en möbel.

Häromveckan röstade Colombias senat igenom en ny lagstiftning som innebär en förändring i hur landet, ur ett juridiskt perspektiv, ser på djur. Tidigare har djur i Colombia setts som ett föremål och personlig egendom, motsvarande en möbel. Enligt den nya lagen, efter att den skrivits under av president Juan Manuel Santos, ses istället djur som kännande varelser ("sentient beings").

Den nya lagen ger djur ett bättre skydd mot vanvård och hårdare straff för den som behandlar djur illa. Djurplågeri kan nu ge ett straff på minst 60 månadslöner och upp till tre år i fängelse i Colombia.

– Att vi nu slagit fast att djur är medvetna varelser och att de som behandlar dem dåligt bestraffas är viktiga framsteg för vårt land, kommenterade senatorn Juan Carlos Losada den nya lagen.

Ett förslag om att stoppa statlig finansiering av evenemang som innebär ett lidande för djur, som t.ex. tjurfäktning, drogs tillbaka av rädsla att det skulle förhindra den övergripande lagstiftningen att gå igenom. Tjurfäktning, tuppfäktning och rodeo är också fortfarande tillåtet i utifrån att det ses som traditionella och kulturella företeelser i Colombia.

Källa

New law tackles animal abuse in Colombia, The City Paper Bogota, 3 december 2015

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

11 december 2015

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem