Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Djur kan avlivas efter brist på narkos – samtidigt används narkosen till skönhetsoperationer

Foto: Shutterstock

Djurens Rätt ställer sig bakom Sveriges Veterinärförbund fråga om det är rimligt att läkemedlet propofol ska få användas inom kosmetisk plastikkirurgi när det samtidigt kraftigt begränsas inom djurvården och kan leda till att veterinärer tvingas avliva djur.

– Det är oacceptabelt att kosmetisk plastikkirurgi i praktiken tillåts gå före veterinärmedicinsk vård. Självklart måste alla områden hjälpas åt under den läkemedelsbrist som nu råder och att prioritera kosmetiska ingrepp före vård av djur känns inte rimligt, säger Anna Harenius, etolog på Djurens Rätt.

I en skrivelse har Sveriges Veterinärförbund uttryckt kritik mot rekommendationen att veterinär ska vara återhållsamma med narkosläkemedlet propofol - som behövs i stora kvantiteter inom akutsjukvården just nu – samtidigt som samma narkosläkemedel fortsätter användas inom kosmetisk plastikkirurgi på människor utan medicinska behov.

”Är det rimligt att planerad kirurgi i form av skönhets-/ estetiskt plastikkirurgiska ingrepp där propofol förbrukas till friska människor ska vara tillåtna i ett läge som detta när intensivvårdsavdelningarna kämpar med svåra prioriteringar och vi som veterinärer av djurskyddsskäl kan tvingas avliva djur istället för att fortgå med procedurer där narkos krävs?”, skriver Sveriges Veterinärförbund på sin webbplats.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

28 maj 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem