Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Djurens Rätt bidrog till att rädda 80 000 djur från kemikalietester

En grå råtta i profil
Foto: Shutterstock/COULANGES

Ungefär 80 000 djur har räddats från plågsamma djurförsök för kemikalier i Europa tack vare insatser från European Coalition to End Animal Experiments, där Djurens Rätt ingått som en av medlemsorganisationerna. Djurens Rätt har även bidragit med extra finansiering till projektet.

Enligt EU:s kemikalielagstiftning REACH måste företag visa att de kemikalier de framställer är säkra för människor. I många fall innebär detta krav på djurförsök, men innan djurförsöken genomförs måste en ansökan skickas in till Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) för godkännande.

Ansökningarna är offentliga i 45 dagar och i flera år har Djurens Rätt och andra medlemsorganisationer i European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), rekryterat toxikologiexperter för att granska ansökningarna. I flera fall har de kommit fram till att djurförsöken inte var nödvändiga för att uppfylla lagkraven. Totalt har våra experter granskat och kommenterat på 540 ansökningar, och haft påverkan i 76 fall, vilket sammanlagt besparat 80 000 djur onödigt lidande i kemikalietester.

– Det här är ett jätteviktigt arbete som påverkar tiotusentals djurs liv och vi är väldigt glada över att vara en del av detta. Att så många djurförsök också vid granskning visar sig vara onödiga lyfter vikten av en snabbare övergång till djurfria metoder, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Stöd vårt viktiga arbete mot djurförsök och för en snabbare utveckling av alternativa metoder.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

18 juni 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem