Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Djurens Rätt kliver fram ytterligare inom hållbarhet

Bild föreställande Anna-Clara Acevedo
Anna-Clara Acevedo, politiskt sakkunnig på Djurens Rätt och viktig agendasättare inom klimat & hållbarhet

Den senaste veckan syns Djurens Rätts arbete i två tunga hållbarhetssammanhang – på listan över de 100 viktigaste agendasättarna inom klimat & hållbarhet och genom att bidra med data till rankingen Sveriges miljöbästa kommun.

Djurvälfärd blir ett alltmer etablerat begrepp i hållbarhetssammanhang. Det syns exempelvis på att antalet företag som vill inkludera djurskydd i sitt hållbarhetsarbete ökar i snabb takt, något som Djurens Rätt märker tydligt i påverkansarbetet gentemot företag. Djurens Rätt arbetar också aktivt för att djurvälfärd ska ingå som en självklar del i fler hållbarhetssammanhang – ett arbete som ger resultat.

Dagens Opinion publicerade nyligen sin lista över de 100 viktigaste agendasättarna inom klimat & hållbarhet. Anna-Clara Acevedo, politiskt sakkunnig på Djurens Rätt, återfinns på plats 55 på listan. Kriterierna som ligger till grund för listan är räckvidd (möjlighet att nå ut), förmåga (tyngd och djup och inflytande) och dagsform (grad av aktualitet). 

- Tyvärr har djurskydd och djurrätt ibland tappats bort när fokus hamnat på klimat och miljö, trots att frågorna är så nära sammankopplade. Det känns fint att få ett kvitto på att det arbete som Djurens Rätt gör ger resultat när fler får upp ögonen för att minskad köttkonsumtion och stärkt djurskydd som avgörande för en hållbar framtid, säger Anna-Clara Acevedo själv om utnämningen.

Idag avslöjades resultatet i rankingen Sveriges miljöbästa kommun, som görs av Aktuell Hållbarhet. I år har Djurens Rätt för första gången bjudits in att bidra med statistik. Det är resultatet från Djurens Rätts egen ranking Djurvänlig kommun som utgör grunden i Aktuell Hållbarhets kategori ”Djurskyddsbeslut inom maten”. De har sedan tidigare inkluderat frågor om kommunernas arbete för att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar och andelen ekologiska livsmedel, men detta är alltså första året som djurvälfärd tas upp. Djurens Rätts poängsättning styrs till största del av andelen växtbaserat i kommunens verksamheter och djurskyddskrav vid upphandling.

Cecilia Mille

Cecilia Mille | Sakkunnig

11 maj 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem