Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Djurens Rätt kritiserar jakttiderna – oroande förslag

Foto: DH Photo/Shutterstock

Naturvårdsverket har skickat förslag på nya jakttider till Näringsdepartementet. Myndigheten har fram till i måndags tagit emot synpunkter från organisationer och privatpersoner. Däribland Djurens Rätt, som är oroliga för hur det kommer påverka de vilda djuren.

Tidigare i år har Naturvårdsverket tagit emot synpunkter på både jakttiderna för däggdjur och fåglar, vilket bland annat ledde till stora debatter om ekorrar verkligen ska få jagas. I det slutliga förslaget är inte ekorrarna längre med, tack vare bland andra Djurens Rätt. Men fortfarande är många oroande förslag kvar.

– Det finns flera förslag på jakttider som överlappar känsliga perioder som parnings- och uppfödningstider. Jag tror inte någon vill se jakt där ungar riskerar att bli föräldralösa, eller att djur stressas till missfall. Det är också olyckligt att exempelvis jakt på enskilds initiativ och att licensjakt på säl föreslås utökas. Nu behöver Näringsdepartementet lyssna på våra synpunkter, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt. 

Förslagen bearbetas av Näringsdepartementet som väntas ta beslut under slutet av året eller början av nästa år. Samtliga remissvar går att läsa här.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | fd kommunikationschef

8 oktober 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem