Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Djurens Rätt påminner Naturvårdsverket om riskerna med bågjakt

Foto: Shutterstock

Djurens Rätt protesterade kraftfullt mot bågjakt under 2018 och fick gehör för synpunkterna tillsammans med de nästan 40 000 personer som då skrev på en namninsamling. Eftersom inget beslut tagits av Naturvårdsverket än, skickade Djurens Rätt igår en skrivelse om varför det fortfarande är en dålig idé med bågjakt.

Det var under sommaren 2018 som Naturvårdsverket föreslog att jakt med pil och båge skulle införas i jaktmedelslagstiftningen. Sedan dess har frågan utretts vidare efter massiva protester, men kan nu komma att beslutas om inom kort. 

– Trots utredning finns det oklarheter kring metodens djurskyddsmässiga lämplighet. Det är därför av oerhörd vikt att myndigheten tar hänsyn till etik och lyssnar på allmänhetens åsikter i frågan. Det är det som vi har framfört i den nya skrivelsen. Bågjakt är ren och skär nöjesjakt – som enbart gynnar de som ser dödande av andra varelser som sport, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt. 

Detta har hänt

Sommaren 2018: Naturvårdsverket föreslår att jakt med pil och båge kan bli tillåtet i förslaget om uppdaterade föreskrifter om jaktmedel

Hösten 2018: Djurens Rätt protesterar i remissvaret till förslaget och skapar en namninsamling som snabbt samlar in nästan 40 000 namn. Namninsamlingen lämnas in till Näringsdepartementet som har ansvar över Naturvårdsverket. Naturvårdsverket beslutar att utreda frågan vidare och tar bort förslaget från aktuell lagstiftning. 

Våren 2020: Djurskyddsorganisationer och Naturvårdsverket får svar på flera frågeställningar kring problematiken med bågjakt i Vetenskapliga Rådets nya rapport

Sommaren 2020: Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet skickar en skrivelse till Naturvårdsverket om att frågan utretts tillräckligt och att bågjakt måste tillåtas. Djurens Rätt skickar en egen skrivelse för att belysa en motsatt slutsats, baserad på vad rapporten faktiskt säger om riskerna för lidande för djuren och allmänhetens åsikter.

Gör Djurens Rätts röst starkare för att skapa förbättringar för djuren - bli medlem idag!

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

20 augusti 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem