Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Djurens Rätt uppvaktade Linas Matkasse med 10 000 namnunderskrifter för kycklingar

Idag får endast 1 procent av alla kycklingar komma ut. I en pågående informationssatsning vädjar Djurens Rätt till Sveriges största matkasseföretag, Linas Matkasse, att förändra detta. I samband med att uppropet till stöd för kycklingarna nådde milstolpen 10 000 namnunderskrifter fanns Djurens Rätt på plats utanför företagets huvudkontor i norra Stockholm.

Sveriges största matkasseföretag Linas Matkasse blev nyligen bottenrankade i Djurens Rätts rapport om de olika matkassarnas djurvälfärd för kycklingar. Den tredje februari började därför Djurens Rätt informera konsumenter om detta med syftet att få Linas Matkasse att ta mer ansvar för kycklingarna genom att säga nej till så kallade turbokycklingar och genom att låta fler kycklingar få komma ut.

Och gensvaret har varit enormt. Mer än 1 miljon personer har nåtts av budskapet, tusentals har kommenterat inläggen och igår nåddes 10 000 underskrifter i uppropet där Linas Matkasse uppmanas ta mer ansvar för kycklingarna.

För att uppmärksamma milstolpen fanns Djurens Rätt den 15 april på plats utanför Linas Matkasses huvudkontor i Spånga i norra Stockholm för att med tårta och ballonger återigen uppmärksamma företaget på det engagemanget som finns för kycklingarna.

Djurens Rätt uppvaktade Linas Matkasse med 10 000 namnunderskrifter för kycklingar

– Vi gläds åt att Linas Matkasse har sagt att de är positiva till att kycklingar ska få röra sig utomhus, men ord behöver gå från handling. Engagemanget för kycklingars rätt till utevistelse är enormt och som Sveriges största matkasseföretag har Linas Matkasse möjlighet att ge kycklingarna detta. Vi hoppas de lyssnar till 10 000 namnunderskrifter och det stora engagemang som finns och ställer sig bakom European Chicken Commitment fullt ut precis som deras konkurrenter redan gjort, säger Linn Bleckert, kampanjansvarig på Djurens Rätt.

Linas Matkasse har kommit en bit på vägen genom att ha inkluderat delar av inköpspolicyn European Chicken Commitment (ECC) i sitt arbete. Dessvärre ligger policyn inte i linje med andra matkasseföretag. GI-boxen, Marley Spoon, Matkomfort, Veckansmiddag och Årstiderna har alla på ett tydligt sätt inkluderat allt från miniminivån 20 % utevistelse till 100 %. Men tyvärr har Linas Matkasse ännu inte gjort detsamma. 

European Chicken Commitment är ett sätt att ställa nya minimikrav för de djur som är flest och som har det allra sämst, kycklingarna. Genom att företag tar med dessa kriterier i sina inköp säger de exempelvis nej till turbokycklingar som växer så pass snabbt att de får ont i kroppen och ja till mer plats i stallarna och utökade möjligheter till naturligt beteende. I länder där djurvälfärd är extra viktigt för konsumenter, som till exempel Sverige, finns även utevistelse med som ett krav.

Djurens Rätt uppvaktade Linas Matkasse med 10 000 namnunderskrifter för kycklingar

Idag får endast 1 procent av alla kycklingar komma ut. Nu vädjar vi till Sveriges största matkasseföretag, Linas Matkasse, som har makt att ändra detta. De kan ställa ännu högre krav på kycklingbranschen och ge fler kycklingar möjlighet att få vara utomhus. Snälla Linas Matkasse, lyssna på engagemanget och låt kycklingarna få komma ut!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

16 april 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem