Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Djurplågeriet bakom blåmögelosten Roquefort

Foto: L214

Roquefort är en populär fransk blåmögelost som görs av mjölk från får. Men osten har en hemsk baksida där tusentals får hålls under miserabla förhållanden innan de skickas till en plågsam slakt.

Precis som är fallet med kor och kalvar måste får föda ett lamm för att producera mjölk. Inom den enormt stora franska fårmjölksproduktionen insemineras därför tusentals får och föder mer än en miljon lamm varje år. Vad som händer med dessa lamm har den franska organisationen L214 nu kunnat avslöja.

Här kan du se filmen från avslöjandet

Vi vill varna för obehagliga bilder

Av de lamm som föds används omkring en fjärdedel i mjölkproduktionen men den stora majoriteten skickas direkt till slakt, eller till anläggningar där de hålls för att växa sig större innan de skicka till slakt.

Organisationen L214 har dokumenterat villkoren för lammen på en av dessa anläggningar, SARL Grimal i Aveyron i södra Frankrike. Där hålls 120 000 lamm varje år – instängda i trånga utrymmen utan möjlighet att röra sig utomhus. Många skadas och dör under uppfödningen.

Därefter skickas lammen till en oerhört plågsam slakt på ett slakteri som tar livet av ett lamm var 10 sekund. Antingen slaktas lammen utan bedövning, eller med en bristfällig bedövning som förlamar djuren men inte gör dem medvetslösa.

All mjölkproduktion har en otrevlig baksida och för djurens skull finns det många goda anledningar till att välja bort mjölken. I Djurens Rätts inspirationsmagasin Välj vego! ger vi dig tips på hur du gör.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

28 juli 2020

ost

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem