Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Drygt 10 000 svenskar skrev på för tjurarna i Katalonien

Drygt 10 000 svenskar skrev på för tjurarna i Katalonien
Foto: Shutterstock

Den 20 oktober 2016 rev Spaniens högsta domstol upp förbudet mot tjurfäktning i Katalonien - ett stort steg bakåt i arbetet mot att djur plågas och dödas för underhållning.

Ett upprop på Djurens Rätts webbplats under vintern till stöd för förbudet i Katalonien samlade in 10 523 namnunderskrifter som idag skickades till Spaniens ambassad i Sverige.

Protesterna mot företeelser som tjurfäktning och tjurrusning har växt sig allt starkare med åren. Men protesterna till trots förekommer tjurfäktning fortfarande i bland annat Spanien.

– Tjurfäktning är djurplågeri och vi märker av ett stort engagemang i den här frågan också i Sverige. Tiden är inne för ett förbud mot tjurfäktning, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

I Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (artikel 13) slås det fast att djur är kännande varelser och de ska visas full hänsyn - men fördraget gör undantag för "kulturella sedvänjor" där tjurfäktning räknas in. Flera EU-parlamentariker arbetar för att få ett slut på tjurfäktningen. Omvärldens protester har också lett till att många städer i Spanien stängt sina tjurfäktningsarenor och förklarat att de är emot tjurfäktning.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

30 mars 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem