Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Dun från plågade fåglar upptäcks återigen på svenska marknaden

En ny granskning från tidningen Råd & Rön visar att svenska konsumenter riskerar att köpa dun som kommer från den plågsamma gåsleverindustrin. Fåglarna inom industrin tvångsmatas flera gånger om dagen vilket leder till en kraftigt förstorad lever och att fåglarna kan få svårt att gå och andas.

Den plågsamma gåsleverindustrin där fåglarna tvångsmatas är redan förbjuden i många EU-länder, med undantag för Frankrike, Ungern, Spanien, Bulgarien och Belgien. Många av fåglarna inom produktionen av gåslever (foie gras) dör av skador, värmeslag eller av att levern slutar att fungera.

Råd & Rön fann att svenska MQ säljer en jacka från märket Dobber som innehåller dun från fåglar som har tvångsmatats. MQ har gått ut med att de brutit samarbetet med dunleverantören och erkänner att de brustit i sina interna kontroller.

Djurens Rätt har under flera år uppmärksammat fåglarna situation inom ank- och gåsindustrin. Även om fjädrar ofta plockas från döda fåglar så avslöjade Tv4:s Kalla fakta senaste 2009 att fåglar plockades på dun levande i Europa, trots att det strider mot EU:s direktiv. Detta för att möta den ökade efterfrågan på dunet.

När en fågel plockas levande så kan den plockas upp emot fyra gånger innan slakt. Många svenska butiker såg då över sina leverantörer för att försäkra sig om att inget av deras dun kom från fåglar som plockas levande. Men även om företagen försöker göra rätt så visar Råd & Röns granskning att det är svårt att vara säker på att dunet inte kommer från plågade fåglar.

- Det enda sättet för konsumenterna att vara säkra på att de inte bidrar till några fåglars lidande är att välja bort dunet och istället välja plagg och inredning med djurfria alternativ, säger Hanna Oskarsson, konsumentansvarig på Djurens Rätt.

Djurens Rätt rekommenderar konsumenterna att leta efter produkter med syntetmaterial istället för dun. Det går utmärkt att köpa exempelvis jackor som använder polyester eller bomull som foder.

Mer information om dun & fjädrar: www.djurensratt.se/vara-fragor/djurvanlig-konsument/dun-fjadrar

Mer information om ank- och gåslever: www.djurensratt.se/vara-fragor/internationellt-arbete/las-mer/produktion-av-ank-och-gaslever

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

23 oktober 2014

dun

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem