Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Elefanter far illa på djurparker - nu ska det bli förbjudet

Foto: Shutterstock

Storbritannien kommer under hösten att införa ett förbud mot att hålla elefanter på djurparker. Anledningen är att elefanterna bedöms må fysiskt och psykiskt dåligt av livet i fångenskap.

Storbritanniens miljöminister Zac Goldsmith är enligt tidningen Daily Mail på väg att lägga fram ett lagförslag som kommer förbjuder elefanter på djurparker och safaripark i landet.

Enligt uppgifter ska lagförslaget stoppa importen och uppfödningen av elefanter och de 51 elefanter som finns på djurparker i Storbritannien ska dö ut naturligt och därmed vara de sista i fångenskap.

Elefanter på cirkusar i förbjuds i Storbritannien i januari 2020 även om den sista elefanten slutade användas på en cirkus redan 2011.

Enligt djurskyddsorganisationen RSCPA blir elefanter på djurparker i Storbritannien i genomsnitt endast 17 år gamla, jämfört med mer än 50 år i det vilda. RSPCA menar att detta beror på att elefanterna far både fysiskt och psykiskt dåligt av livet i fångenskap.

It's impossible to keep them in conditions where they are happy, the space is too small.

Elefanter har funnit på djurparker i Storbritannien i mer än 700 år - den första ska ha kommit till landet år 1255 som en present från den franska kungen Ludvig IX till kung Henrik II av England.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

28 juni 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem