Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

En obehaglig mardröm - nu kan du se kycklingarnas första tid i livet

En obehaglig mardröm - nu kan du se kycklingarnas första tid i livet
Foto: Essere Animali

En miljon kycklingar i veckan ser livet på Italiens största kläckeri. I en ny film får vi nu se kycklingarnas första tid i livet, som för många slutar med att de kläms till döds på ett rullband. De som överlever skickas till slakt när de är fem veckor gamla.

Det är den italienska organisationen Essere Animali om idag släppt en film från Italiens största kläckeri. Filmen har spelats in av en person som jobbat en månad på kläckeriet, där upp till en miljon kycklingar i veckan kläcks och upplever sin första tid i livet. Men deras liv är direkt från början en mardröm.

En obehaglig mardröm - nu kan du se kycklingarnas första tid i livet

Kycklingarna hamnar snart efter att de kläckts på ett rullband där de som är svaga eller sjuka sorteras bort för att malas ner levande. Andra kycklingar ramlar av rullbandet och de kan i den nu släppta filmen ses gå runt ensamma på golvet. Andra fastnar på rullbandet och dör en smärtsam död när övriga kycklingar trycker på.

Se hela filmen här

Vi vill varna för en del obehagliga scener.

De kycklingar som överlever hantering skickas till uppfödare där kycklingarna får leva i ungefär fem veckor innan de återigen hamnar i industriella processen där deras liv en gång började. Men denna gång är det på ett slakteri som avslutar deras korta liv. I Italien drabbar detta ungefär 500 miljoner kycklingar varje år.

Uppfödningen och hanteringen av kycklingar ser olika ut i olika delar av världen, också i Sverige, men hantering har fler likheter än olikheter, och kycklingar är överallt i världen ett av de djur vars födelse, liv och död är mest industrialiserad.

Källor

L'incubo dei pulcini, Essere Animali

Pulcini tritati vivi e schiacciati»: il video girato dove nascono i futuri polli da carne, Corriere della Sera, 31 januari 2018

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

31 januari 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem