Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

En rävs liv och död

En vit räv ligger i en gallerbur
Foto från filmen "Fur: A Liftetime"/Animal Defenders International.

I sju månader lever rävarna Borys och Eryk på en pälsfarm i Polen. De föds där och de dör där. Nu visas deras, och deras syster Aleskas, korta liv upp i en ny film.

Mer än 100 miljoner djur dödas för sin päls i världen varje år. Bakom siffrorna finns individer och i filmen ”Fur: A Liftetime” får vi följa tre av dessa individer: rävarna Borys, Eryk och Aleska.

Organisationen Animal Defenders International placerade dolda kameror på en rävfram i Polen och kunde med hjälp av bilderna följa rävarnas hela liv – från att de föds och växer upp på nätburar, till deras sista sekunder.

Borys och Eryk dras ut ur buren och dödas med hjälp av elektricitet när de är endast sju månader gamla. Deras dödas inför sin syster Aleska, som får leva vidare för att föda fram nya rävar.

Här kan du se hela filmen Fur: A Liftetime

Idag finns ingen rävhållning inom pälsindustrin i Sverige. Efter en långdragen politisk process stängde den sista svenska rävfarmen 2001 på grund av strängare regler. Rävar föds dock fortfarande upp för päls i många andra länder, exempelvis Norge och Finland. Men i Sverige dödas varje år omkring en miljon minkar – också de lever hela sina liv i små gallerburar och de flesta dödas vid ett halvårs ålder.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

28 september 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem