Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

End the Cage Age - potential att förändra livet för miljontals djur i Sverige och EU

Mycket står på spel när EU-kommissionen nu ska besluta om framtiden för medborgarinitiativet End the Cage Age. Initiativet innebär en historisk möjlighet till förändring för miljontals djur inom EU, men frågan är - vågar politikerna ta steget? Anna-Clara Acevedo, politiskt sakkunnig vid Djurens Rätt, har följt arbetet och ger sin syn på vägen framåt.

Det är skamligt att burhållning av djur inom livsmedelsindustrin fortfarande är lagligt. Grisar hålls i burar runt om i EU där de inte ens kan vända sig om. Kalvar hålls ensamma i bås när de tagits från kon och kan på grund av detta utveckla beteendestörningar. Hönor hålls i burar där de har mindre än en A4 i utrymme att röra sig på och det sker just nu helt lagligt, även i Sverige. 

Det här är en pågående katastrof. Men nu är vi många som kräver förändring. 

End the Cage Age är medborgarinitiativet som vill sätta stopp för detta, inte bara inom Sverige utan i hela EU. Djurens Rätt har tillsammans med en rad andra djurskydds- och djurrättsorganisationer runt om i EU lyckats, som det sjätte initiativet som någonsin, samla in så många namnunderskrifter som krävs för att ett medborgarinitiativ ska lämnas in till EU-kommissionen som måste behandla förslaget. Det är det första initiativet som rör förbättrat djurskydd som når hela vägen med nära 1,4 miljoner namnunderskrifter från hela 18 länder inom EU. 

Nu är det upp till bevis. Kommissionen och EU-parlamentet har möjlighet att ta detta hela vägen och förpassa burhållningen till historien. Men för att det ska bli verklighet krävs att vi alla nu lägger in en extra växel. 

På torsdag den 15 april kl. 9-12, ska en så kallad "hearing" äga rum i EU-parlamentet där initiativet ska presenteras och diskuteras av initiativtagarna tillsammans kommissionärer och EU:s jordbruksutskott. Hearingen kommer att gå att se från denna. Bo Algers, veterinär och professor emeritus från Sverige, kommer att vara en av föredragshållarna under hearingen.

Inom kort efter hearingen ska kommissionen meddela hur de planerar att gå vidare med medborgarinitiativet. Den ansvariga kommissionären, Stella Kyriakides, har sagt sig vara positiv till initiativet vilket bådar gott. Samtidigt vet vi att köttlobbyn är stark inom EU och att de kommer att göra allt för att End the Cage Age inte ska bli verklighet. Därför behöver vi din hjälp. 

Det här kan du göra

Lyssna in på hearingen den 15 april, dela att du tycker att detta är viktigt och att du kräver stopp för den totalt oacceptabla burhållningen på t.ex. Twitter, Facebook eller Instagram. Dela gärna Djurens Rätts inlägg kring End the Cage Age. Och framförallt - organisera dig och bli medlem i Djurens Rätt redan idag så bidrar du till att det finns en stark röst för djuren både i Sverige och i EU.

Djurhållning i burar är grym, onödig och har ingen plats i dagens samhälle. Tack vare ditt stöd kan vi få bort burarna en gång för alla.

Anna-Clara Acevedo

Anna-Clara Acevedo | Politiskt sakkunnig

12 april 2021

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem